torstai 6. joulukuuta 2012

Affenanmaan pannucotta

Oikeasti tämä on siis Ahvenanmaan pannukakkua ja kermaista vaniljapannacottaa, mutta yhdistettynä niitä tulee pannucotta.

Ahvenanmaan pannukakku voidaan valmistaa joko riisipuurosta tai mannapuurosta. Yleensä se tarjoillaan luumukiisselin kanssa, mutta niitä ”ainoita oikeita” reseptejä on varmaan yhtä monta kuin tekijääkin. Tämä pannucotta on epätrendikkäiden resepti.

Vaniljapannacotta hyydytetään tässä pannukakun päälle eräänlaiseksi leivosmaiseksi jälkiruoaksi, mutta kummankin voi toki tarjoilla myös erikseen. Vuokana on käytetty isoa suorakaiteen muotoista (37 x 24 cm) irtopohjavuokaa.

Affenanmaan pannucotta

* Ahvenanmaan pannukakku
1 l maitoa
1,25 dl mannasuurimoita
4 munaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl rouhittua kardemummaa

Valmista löysähkö mannapuuro ryynipakkauksen ohjeen mukaan. Vatkaa vähän jäähtyneeseen mannapuuroon muut pannukakun ainekset. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 30 min.

Koska tämän päälle hyydytetään pannacotta, pannukakun kuiva pinta on kuorittava pois jotta pannacotta pysyisi paremmin siinä päällä. Työ käy helpoiten, kun pannukakun paistaa hieman ylikypsäksi niin, että pinta on reilusti tummanruskea ja kuiva muttei vielä ihan kärähtänyt. Sen mitä pannukakun mehevyys kärsii ylikypsyydestä, pannacotta korjaa omalla kosteudellaan.

Jäähdytä pannukakku ennen kuin alat valmistaa pannacottaa.

* pannacotta
8 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
5 liivatelehteä

Kiehauta kattilassa kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Sulata kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet pieneen määrään kuumaa kermaa ja sekoita tämä keitetyn kerman joukkoon kevyesti vatkaten. Poista vaniljatanko. Kaada pannacotta irtopohjavuoassa olevan pannukakun päälle (= noin yhden sentin paksuinen kerros) ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Ohjeen mukainen 5 liivatelehteä saattaa tuntua vähältä, mutta pannacotan tulee olla pehmeää ja lusikoitavaa, ei leikattavaa hyytelöä.

Kuvaa ei valitettavasti ehditty ottaa, mutta kunhan joskus teen tämän jälkkärin uudelleen, yritän muistaa kuvata työvaiheet ja lopputuloksen.
 
.
 

Ei kommentteja: