maanantai 17. joulukuuta 2012

Heppaburgereita




Stockan hulluilta päiviltä ostetusta hevosenfileestä oli vielä jäljellä vajaan puolen kilon pala sieltä paksummasta päästä. Päätettiin sitten syödä HML-burgereita. (HML = Hylätty MaaliLaukka)

Kaupan hampurilaissämpylät ovat kaikki järjestään pahvin makuista höttöä, mutta olen löytänyt erinomaisen reseptin, josta tulee herkullisia burgerisämpylöitä.

Ohjeen mukaan tästä tulee neljä sämpylää. Siis JÄTTIkokoista sämpylää. Ensi kerralla voisin harkita tehdä tästä kuusi hiukan pienempää sämpylää, kun valmiiden burgereiden koko alkoi näyttää lievästi liioitellulta, sanoisinko suorastaan hevosennälkään sopivilta.


hampurilaissämpylät

1dl vettä (42C)
2rkl maitoa
1tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1 kananmuna
4dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
20g pehmeää voita
voiteluun kananmuna-vesiseosta
seesaminsiemeniä

Yhdistä vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seoksen seistä viitisen minuuttia.

Vatkaa muna kevyesti. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi joukkoon pehmeä voi niin että seokseen muodostuu pieniä "muruja". Lisää jauhoihin hiivaseos sekä kananmuna. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Vaivaa taikinaa monitoimikoneessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin 5-10 minuuttia kunnes taikina on sileää ja siinä on hyvä sitko. Vaihtoehtoisesti voit vaivata taikinaa käsin hieman jauhotella alustalla. Taikina on melko tahmeaa ja siksi vaikeasti käsiteltävää, mutta vältä silti lisäämästä jauhoja kovin paljon taikinan joukkoon. Mitä löysempää taikinaa, sen ilmavampia sämpylöitä saat. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.

Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja muotoile pellille leivinpaperin päälle sämpylät. Tee mieluummin hieman litteitä ja leveitä kuin tasapyöreitä sämpylöitä. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. Pitkä kohotusaika on pehmeiden leipomusten salaisuus, hiljaa hyvä tulee.. Sivele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla jonka joukkoon on lisätty loraus vettä. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä.

Laita uunin alatasolle vuoka, jossa on muutama desi vettä (tämä pitää uunin sopivan kosteana). Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-15min kunnes pinta on ruskistunut nätisti.



hampurilaispihvit hevosenlihasta

500 g hevosenfileetä
150 g savupekonia
suolaa
mustapippuria

Jauha liha ja pekoni monitoimikoneessa. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria, sekoita hyvin ja muotoile massasta neljä sämpylöiden kokoista pihviä. Paista pannulla kypsiksi molemmin puolin.

 

Muuten heppaburgerit rakennettiinkin sitten kutakuinkin perinteisen kaavan mukaan: ketsuppia, sinappia, friseesalaattia, maustekurkkua, pihvitomaattia ja sipulia.




Ei kommentteja: