maanantai 11. maaliskuuta 2013

Feijoada de marisco, äyriäispapupata




Feijoada tarkoittaa perinteisimmillään portugalilaista papupataa, pataruokaa, joka sisältää mustia papuja sekä possunlihaa ja sitä pidetään erityisesti Brasilian kansallisruokana. Nimi tulee portugalinkielisestä sanasta feijão, joka tarkoittaa papua. 

”Ainoita oikeita” feijoadareseptejä on varmaan yhtä monta kuin on kokkejakin. (Sama pätee varmaan lähes minkä tahansa muunkin ruokalajin valmistuksessa.) Tämän äyriäisfeijoadan resepti on poimittu portugalilaisesta ruokalehdestä. Sen verran poikkesimme alkuperäisreseptistä, että teimme vain puolikkaan annoksen ja nopeutimme prosessia käyttämällä purkkipapuja. Alla kuitenkin alkuperäinen lehdestä poimittu ohje.


Feijoada de marisco, äyriäispapupata

500 g valkopapuja
600 g katkaravunpyrstöjä
400 g pakastettua äyriäissekoitusta
300 g sydänsimpukoita
0,5 dl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl paseerattua tomaattia
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 äyriäisliemikuutio
2 laakerinlehteä
korianteria ja lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria

Liota papuja vedessä yli yön ja sen jälkeen keitä ne pehmeiksi ja jäähdytä. Sulata pakastetut äyriäiset ja pilko ne keskenään suurin piirtein samankokoisiksi palasiksi.

Kuumenna öljy isossa kasarissa ja kuullota siinä pieneksi leikatut sipulit ja valkosipulit. Lisää tomaatti, valkoviini, liemikuutio sekä kaikki mausteet ja keitä seosta parin minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää keitetyt pavut sekä hiukan keitinlientä ja lämmitä kiehumispisteeseen. Lisää lopuksi kaikki äyriäiset ja kuumenna niitä sen verran että ne lämpiävät mutta eivät vielä ehdi muuttua sitkeiksi. Ripottele papupadan päälle vielä hiukan silputtua lehtipersiljaa  ja tarjoile heti.



Ei kommentteja: