perjantai 19. huhtikuuta 2013

Annoonasorbetti


Viikon hedelmä 16/52:  Annoona eli cherimoya eli kermaomena


Annoona on raivostuttava hedelmä. Sen maku on todella hienostunut, mutta ne siemenet! Niitä on enemmän kuin tarpeeksi! Englanninkielisen wikipediatekstin mukaan sekä siementen että kuoren sanotaan olevan myrkyllisiä eikä niitä saa joutua ruokaan. Siemeniä käytetään murskattuina mm hyönteismyrkyksi. Usko meinaa loppua ennen kuin on saanut erotetuksi vähän limaiselta tuntuvan hedelmälihan ja siemenet (noin 80 kpl) toisistaan. Kypsä annoona pilaantuu herkästi eikä kestä kovinkaan pitkää säilytystä.

Annoonasta tulee hyvää jäätelöä ja sorbettia joko yksinään tai jonkin sitrushedelmän kanssa. Jälkiruokakastikkeeksi kokeilin amerikkalaisen ohjeen mukaan ”uunissa karamellisoitua cherimoyaa”, mutta ei siitä mielestäni sellaista herkkua tullut kuin mitä reseptin kirjoittaja hehkutti. Itse asiassa hedelmän maku kypsennettynä muuttui hiukan liikaa inkiväärimäiseksi minun makuuni, joten jouduin parantelemaan lopputulosta lisäämällä joukkoon pari mansikkaa.

Annoonan eli cherimoyan eli kermaomenan mausta voi erottaa banaanin, ananaksen ja persikan ja hyvällä mielikuvituksella ehkä vähän mansikankin aromia. Jos sitten taas ajatellaan lopputulosta ja sen valmistamiseen käytettyä vaivannäköä, niin tämä taisi ainakin tältä erää jäädä viimeiseksi kerraksi kun annoonaa käytetään meidän keittiössä. Ei siitä NIIN ihmeellisen ihanaa tullut että olisi maksanut vaivan, vaan tulipahan kokeiltua. Ihan kivan ja eksoottisen makuista, mutta pelkkä eksoottisuus ei ole itseisarvo.


Annoona-limettisorbetti

300 g perattua annoonaa
1 dl limettimehua
1 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa

Halkaise hedelmät ja poista kaikki siemenet. Raavi hedelmäliha korkeaan kulhoon. Lisää limettimehu. vesi ja hunaja ja soseuta sauvasekoittimella. Kaada massa laakeaan pakastevuokaan ja laita pakastimeen.
Raavi sorbettimassaa haarukalla sohjoksi noin tunnin välein kunnes se on kokonaan pakastunut ja jäätelömäistä. Tarjoile annoona-mansikkakastikkeen kanssa.

Annoona-mansikkakastike

1 annoona
2 isoa mansikkaa
1 tl hunajaa

Halkaise annoona ja laita puolikkaat leikkauspuoli alaspäin kevyesti voidellulle leivinpaperille uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin tunnin ajan. Anna hedelmien jäähtyä hetki ja perkaa sitten siemenet pois ja hedelmäliha kulhoon. Lisää mansikat sekä hunaja ja soseuta sauvasekoittimella kastikkeeksi.



Ei kommentteja: