sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Lokvattipiirakka pullataikinasta



Pihan japaninmispeliin on kypsynyt hedelmä poikineen. Tuntuu vähän hölmöltä antaa niiden mädäntyä oksilla, joten päätin pelastaa loput hedelmät, poimia, perata ja tehdä piirakan. Resepti on vanha raparperipiirakkaohje, mutta toimii oikein hyvin näidenkin melko hapokkaiden hedelmien kanssa. Oikeastaan ainoa mikä ei kuulu raparperipiirakkaan, on pinjansiemenet. Jotenkin vaan lokvatti ja pinjansiemenet toimivat keskenään vallan hyvänä makuparina. Tätä piirakkaahan voi nauttia aamiaiseksi, välipalaksi, jälkiruoaksi, iltapalaksi, …


Lokvattipiiras (samalla ohjeella syntyy makoisa raparperipiiras)

2 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl hienoksi rouhittua kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 dl voisulaa
8 dl jauhoja

5 dl perattuja lokvatteja (tai 1 kg raparperia kuorittuna ja viipaloituna)
1 dl (paahdettuja) pinjansiemeniä
1 tölkki creme fraichea
1 kananmuna
1 dl sokeria
50 g valkosuklaata raastettuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, kardemumma, kananmuna ja sokeri. Lisää joukkoon puolet jauhoista ja voisula. Sekoita hyvin loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin ajan. 


Sekoita creme fraichen joukkoon muna, sokeri ja raastettu valkosuklaa. Kaada taikina leivinpaperin päälle. Kauli siitä jauhojen avulla uunipellin kokoinen levy. Nosta taikina leivinpapereineen pellille. Levitä peratut lokvatit (tai raparperikuutiot) taikinan päälle, ripottele pinjansiemenet tasaisesti ja valuta pinnalle cremefraicheseos. Paista piiras 200 asteessa 30-35 minuuttia, kunnes pullapohja on kypsä. Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoile vaikkapa jäätelön kanssa.




Ei kommentteja: