lauantai 1. kesäkuuta 2013

Suolainen kakku juhliin tehdään fenkolista, savusilakasta ja tuorejuustosta



Mätihyytelöllä viimeistelty kultakalakakku on suolainen juustokakku, jonka kehittelin aikanaan siskontytön lakkiaisiin ja siinä samalla postitin sen reseptin GR&V:n kakkukilpailuun. Kakku loppui ylioppilasjuhlien noutopöydästä alta aikayksikön ja GR&V:n kilpailusta tuli voitto. Laitetaanko kahvipöytään voileipäkakku vai suolainen juustokakku? Vähääkään kehumatta, tämä on ihan älyttömän hyvä suolainen kakku mihin tahansa juhlapöytään eikä aika ole vieläkään ajanut näiden makujen ohi. Fenkoli ja savusilakka ovat täydellinen makupari, jota vielä korostaa mausteena käytetty piparjuuri. Erityisen juhlava ulkonäkö tulee kakun päälle hyydytetystä mätikerroksesta. Vaikka valmistujaisjuhliin ei enää ehdikään tekemään tätä herkkukakkua, kesä on täynnä muitakin juhlia. Tässähän on tulossa vielä rippijuhlat, juhannus, naistenviikon nimipäiväkahvit ja muut mukavat puutarhajuhlat. Tai voi vaikka jemmata reseptin ja valmistaa tätä ensi keväänä vappubrunssille. Nimensä kakku on saanut pääraaka-aineesta, kullankeltaisista savusilakoista. 

Muiden raaka-aineiden osalta en anna tuote-ehdotuksia, mutta kalaliemi on niin oleellinen osa tätä kakkua, että siitä pari sanaa. Vaikka Puljongin liemet muuten ovatkin hyviä ja laadukkaita, sen kalaliemi on aivan liian mietoa ja mautonta tähän tarkoitukseen. Käytä kultakalakakun valmistukseen riittävän voimakkaan makuista kalalientä, oli se sitten tehty alusta lähtien itse, tai helpommalla kaupan kalaliemikuutiosta.


Kultakalakakku
(24 cm irtopohjavuokaan)

pohja
150 g hapankorppuja
1 dl kalalientä
100 g voita sulatettuna

kalatäyte
800 g tuoreita savusilakoita
1 tölkki (120 g) smetanaa
2 rkl raastettua piparjuurta

fenkoli-juustotäyte
500 g fenkolia
4 dl kalalientä
7 liivatelehteä
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
300 g maustamatonta, vähärasvaista tuorejuustoa
1 kananmuna
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 rkl Pernodia

pinnalle
250 g (valmiiksi suolattua kirjolohen tai) siianmätiä
3 liivatelehteä
1 dl vettä


Aloita fenkolien keittämisestä, sillä niiden täytyy jäähtyä rauhassa. Paloittele fenkolit pieniksi paloiksi ja keitä palat reilusti ylikypsiksi kalaliemessä. Siivilöi kalaliemi talteen, soseuta kypsä fenkoli sauvasekoittimella ja mausta se suolalla ja pippurilla. Valmista pohja ja kalaseos sillä välin kun liemi ja fenkoli jäähtyvät.

Valmistele irtopohjavuoka laittamalla sen pohjalle ja reunoille leivinpaperit. Murskaa hapankorput ja lisää niihin sulatettu voi sekä kalaliemi. Sekoita hyvin ja tasoita vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Perkaa savusilakat huolella ja murskaa kalanlihat (myös mahdolliset mätipussit) haarukalla tasaiseksi massaksi. Lisää raastettu piparjuuri ja smetana, sekoita ja maista. Piparjuurissa on paljon eroja ja toiset ovat hyvinkin mietoja. Lisää piparjuuren määrää jos on tarvis. Levitä kalamassa vuokaan hapankorppupohjan päälle. Laita vuoka takaisin jääkaappiin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Kuumenna puolet kalaliemestä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan kalaliemeen koko ajan haarukalla sekoittaen. Lisää loppu kalaliemi ja anna jäähtyä muutaman minuutin ajan ja sekoita se sitten soseutettujen fenkolien joukkoon. Pehmennä tuorejuusto notkeaksi ja sekoita se kananmunan kanssa. Lisää kermavaahto hyvin sekoittaen.

Yhdistä kaikki juustotäytteen ainekset ja mausta seos Pernodilla. Kaada juustotäyte vuokaan kalatäytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.


Valuta mäti jos on tarpeen, mutta älä huuhtele siitä makuja pois. Liota liivatteita kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Kiehauta vesi, purista liivatteista pois ylimääräinen kosteus ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Jäähdytä pari minuuttia ja kaada se sitten mädin joukkoon. Sekoita hyvin ja kaada seos kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä vielä vähintään 2-3 tuntia.

Fenkolin vihreitä töyhtöjä voi halutessaan käyttää kultakalakakun koristeena.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vau, komea ja kekseliäs ilmestys. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos. Kyllä tämä on oikea kahvipöydän jalokivi :)