keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Mansikkainen Crème caramel



Mansikkaa siellä ja mansikkaa täällä. Lasissa, jälkiruoassa, salaatissa,… Mehut on jo keitetty ja yhdenlainen mansikkahillokin on jo purkissa. Mansikkaa voi napostella jääkaapista ihan sellaisenaankin, mutta jotain kivaa niistä vielä olisi kiva kehitellä. Nyt on mansikka-aika ja silloin nimenomaan pitää syödä mansikoita monin eri tavoin. Kokeilin muokata vanhaa tuttua jälkiruokaa, crème caramelia mansikkaisemmaksi. Lopputulos ei ollut ihan täydellinen, mutta kuitenkin sellainen, jonka kehtaa postata blogiin.

Crème caramel –reseptejä on niin paljon kuin vain jaksaa googlata. Yleensä olen paistanut nämä vanukkaat 170 asteessa noin 35-40 minuuttia, mutta tällä nykyisellä uunilla en ole vielä kertaakaan valmistanut crème caramelia ja kaikkihan tietävät, että jokainen uuni paistaa hiukan omalla tavallaan. Nyt yritin etsiä netistä ”sitä oikeaa” paistolämpötilaa ja –aikaa. Hajonta oli melkoista, 150 asteen paistolämpötilassa 20 minuutista 60 minuuttiin ja 180 asteen lämpötilassa 45 minuutista 75 minuuttiin. Ota niistä sitten selvää… Jos vanukasta paistaa liian vähän aikaa, se ei hyydy, ja jos sitä paistaa liikaa, siitä tulee ikävän rakeinen kun seoksen kananmuna kokkaroituu. Turvauduin siis taas kerran vanhan luottoreseptini paistolämpötilaan ja -aikaan.

Crème caramel ei ole vaikea tehdä, mutta se on hidas ja valmistettava tarjoilua edeltävänä päivänä jotta vanukkaan rakenne asettuu sellaiseksi kuin pitääkin.



Mansikkainen crème caramel (4 annosta)

voita vuokien voitelun

vuokien pohjalle mansikkasiirappi
150 g mansikkasosetta
150 g sokeria

vanukasmassa
3 dl maitoa
1,5 dl kermaa
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
3 munaa
0,5 dl sokeria
1 cl (2 tl) Cointreau (minipullo = 5 cl)
ripaus hienoa merisuolaa

mansikat
12 mansikkaa
4 cl Cointreau
1 appelsiinin mehu

0,5 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Voitele annosvuoat huolella. Sekoita kattilassa sauvasekoittimella soseutetut mansikat ja sokeri. Keitä hiljaisella lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes mansikkasose muuttuu paksuksi siirapiksi. Varo keittämästä liikaa äläkä missään tapauksessa käännä selkääsi sokerikattilalle ettei se kuohahda yli. Kun pisara mansikkasiirappia kylmään veteen pudotettuna jähmettyy, siirappi on valmista. Kaada se heti tasan voideltujen annosvuokien pohjalle ja laita vuoat odottamaan. 


Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Kaada kattilaan maito, kerma ja raastettu appelsiininkuori. Kiehauta seos ja anna sen rauhassa jäähtyä. Näin kerma-maitoseokseen imeytyy mahdollisimman paljon appelsiinin makua. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää 2 tl appelsiinilikööriä sekä erittäin pieni ripaus merisuolaa ja sekoita hyvin. Lisää jäähtynyt kermamaito munavaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Seoksen pinnalla on nyt jonkin verran vaahtoa, joten anna vaahdon hetken aikaa laskeutua ja sen jälkeen siivilöi seos johonkin sopivaan kaatimeen.


Ota annosvuoat esille ja täytä ne vanukasseoksella. Kaada uunivuoan pohjalle kiehuvaa vettä parin sentin paksuudelta ja aseta annosvuoat siihen vesihauteeseen. Laita uunivuoka annosvuokineen uuniin keskitasolle ja kypsennä vanukkaita 170 asteessa 35-40 minuuttia. Nosta kypsät vanukkaat jäähtymään ja jäähdyttyään siirrä ne jääkaappiin, jossa ne saavat olla vetäytymässä seuraavaan päivään asti. Crème caramelin voi paistaa jääkaappiin odottelemaan jopa pari päivää ennen tarjoilua.


Kaada isoon lasiin appelsiinimehu ja loput Cointreausta. Viipaloi 8 mansikkaa ja laita ne mehuun neljän kokonaisen mansikan kanssa jääkaappiin maustumaan.

Tarjoillessa kiepauta koko kierros ohuella veitsellä vanukkaan ja vuoan välistä ja kumoa vanukas lautaselle. Koristele kermavaahdolla, appelsiinilla kostutetuilla mansikkaviipaleilla ja yhdellä kokonaisella mansikalla. 


Vuokien pohjalle jäi paksu kerros tahmeaa mansikkasiirappia joka ei ollut sulanut kuten sokerille olisi käynyt ja luulin jo, että tämä kokeilu epäonnistui täysin.  Vanukkaat olivat kuitenkin erinomaisia ja kun kaivoin vuoan pohjalta esiin tahmaisen mansikkasiirappikokkareen, totesin että siitä olikin tullut erinomaista mansikkatoffeeta. Siis reseptiksi vastaisen varalle: mansikkasiirappiin tarvitaan 1 osa mansikkasosetta ja 1 osa sokeria. Keitetään kunnes seoksesta tulee paksua siirappia ja kaadetaan voipaperille jäähtymään, Ja voilá, siinä on maukasta mansikkatoffeeta.

Mansikkatoffeeta :)

Ei kommentteja: