tiistai 9. heinäkuuta 2013

Helpot haukipyörykät ja herne-piparjuurikastike



Makuasia, haluaako kutsua näitä nimellä haukipyörykät vai haukikvenellit. Kvenelli toki kuulostaa hienommalta. On ollut mielenkiintoista seurata, miten hauki on viime vuosien aikana noussut melko suosituksi kalaksi. Olemme usein tehneet Eero Mäkelän reseptillä suussa sulavaa kalafärssiä, jonka reseptissä käytetään nimenomaan haukea. Näissä haukipyöryköissä on pitkälti samoja aineksia, mutta hiukan eri suhteessa jotta pallerot pysyisivät kasassa keitettäessä.

Kun tällaiseen työhön ryhtyy, haukipyöryköitä kannattaa tehdä kerralla vaikka tuplasatsi.  Ei niin, että haukipyörykät olisivat jotenkin suuritöisiä, mutta kun ne aina loppuvat kesken. Nämä maistuvat ihanalta vielä seuraavana päivänä voileivän päällä ja ne voi myös paistaa pannulla ihan uudeksi ateriaksi. Mummo tapasi aina sanoa ”joka keitetyn paistaa, se makean maistaa”.


Helpot haukipyörykät

600 g ruodotonta haukifileetä
12 g suolaa
valkopippuria
cayennepippuria
1 kananmuna
2 munanvalkuaista
2 dl kuohukermaa

kalalientä

Leikkaa hauki pieniksi paloiksi ja ripottele palojen päälle suola sekä mausteet. Anna kalan maustua jääkaapissa noin 15 minuuttia. Vispaa muna ja munanvalkuaiset kevyesti keskenään sekaisin. Jauha kala kutterissa ja koneen koko ajan käydessä kaada munat kalamassan joukkoon ohuena nauhana. Lisää lopuksi kerma samalla tavalla ja tarkista mausteiden riittävyys kiehauttamalla pieni pala massaa kypsäksi. Siirrä hyvin maustettu kalaseos jääkaappiin odottamaan kypsennystä.

Kuumenna litran verran kalalientä poreilevaksi. (Minä kypsensin kalapyörykät äyriäisliemessä ja käytin tähän Portugalista tuomiamme äyriäisliemikuutioita. Näitä ei saa Suomesta, mutta Portugalissa näitä on lähes jokaisessa ruokakaupassa. Jos käyt siellä päin, näitä kannattaa ostaa tuliaisiksi.) Pyörittele massasta kahden lusikan avulla palleroita ja pudota poreilevaan liemeen. Älä kypsennä enempää kuin 5-6 pyörykkää kerrallaan. Nosta valmiit haukipyörykät liemestä reikäkauhalla noin 7 minuutin kuluttua.



Herne-piparjuurikastike

1 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli
2,5 dl kanalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
200 g makeita herneitä
2 rkl tilliä silputtuna
1 tl piparjuuritahnaa tai raastettua piparjuurta

Leikkaa salottisipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää kanaliemi ja valkoviini ja lämmitä kiehumispisteeseen. Lisää herneet ja keitä niitä 10 minuuttia. Siivilöi osa kuumasta liemestä eri astiaan odottamaan ja soseuta kattilaan jäänyt liemi sekä herneet sauvasekoittimella. Lisää lientä vielä sen verran että saat sopivan kastikkeen.


5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mummohokema jatkuu: joka paistetun keittää, se mettään heittää! (lähes ainoita oman mummoni mieleen jääneitä opetuksia) Minä en ole vielä oikein päässyt hauen kanssa tutuksi, joko en saa sitä maistumaan miltään tai sitten ylimaustan, niin että sama mitä söisi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Mummoissa on viisaus :)

Lähes rasvattomana ja kohtalaisen miedon makuisena hauki usein jakaa voimakkaasti mielipiteitä tykkäämisen puolesta ja vastaan :) Monet taas tykkäävät juuri siitä, että hauen mietoa makua voi maustaa melkein miten tahansa.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä aion rohkaistua tänään ja jos vain kaupasta löytyy haukea, teen näitä kvenellejä, sanon niitä ehdottomasti sillä nimellä, sillä eikö se ole ranskalainen ruokalaji? Ja siksi sopii kuin nenä päähän Campakeittiöön :D Ainakin pari kauppaa aion tarkistaa haukifileen osalta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ehdottomasti kvenellejä ranskalaisittain :)
Jos kaupassa ei ole riittävän ruodottomia haukifileitä, silläsipulilla on erinomainen postaus aiheesta
http://sillasipuli.blogspot.fi/2011/11/haukifileen-perkaaminen-ruodottomaksi.html

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiitos lisävinkistä, myös luimupupulassa on tehty kvenellejä ainakin pariin otteeseen, pitää lukea vinkkejä monesta paikkaa :) Jännää!