keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Voihan taateli!



Viikon hedelmä  31/52:  taateli

Taatelit, nuo karkinkorvikkeet, valikoituivat viikon hedelmäksi, kun satuin näkemään tuoreita puolikuivattuja taateleita Merja Valon vihannestiskillä Hietalahden hallissa. Monella taateli assosioituu jouluun ja taatelikakkuun, mutta tuota mehevää kakkua voi tehdä muuhunkin vuodenaikaan. Taateli sopii myös monen eri hedelmän kanssa yhteen antaen täyteläistä makeutta vaikkapa smoothieen. Lisäksi taateleita voi napostella ihan sellaisenaan. Muutama taateli vie tehokkaasti makeannälän ja kuivattuja taateleita saa marketeista yleensä ympäri vuoden. Tuore taateli ei ole ihan yhtä ällömakea kuin kuivattu taateli, jonka kokonaisenergiasta saattaa olla jopa 80 % hiilihydraatteja eli sokereita.


Tarkoitukseni oli tehdä taatelikakusta cakepopseja pienen miehen 4-vuotissynttäreille, mutta joku tolkku leipomisessakin! Jos ulkona on helle ja sisällä noin 27 astetta lämmintä, kakkutikkarit voi suosiolla unohtaa. Sulatettu suklaa ei millään olisi jähmettynyt huoneenlämmössä tikkaripallon päälle ja jääkaapissa oli liikaa tavaraa, jotta iso kasa kakkutikkareita olisi mahtunut sinne pystyasentoon suklaakuorrutteen kovettumisen ajaksi. Voihan taateli! Kakkutikkareiden sijasta piti keksiä jotain muuta. Aloitin kuitenkin taatelikakun leipomisesta.


Taatelikakku
(n 2 l rengasvuoka tai kaksi pienempää rengasvuokaa)

300 g kuivattuja kivettömiä taateleita tai
                      450 g tuoreita taateleita
1,5 dl vettä
220 g voita
3 munaa
2,5 dl sokeria
1 dl crème fraiche
5,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl soodaa


(Jos käytät tuoreita taateleita, poista ensin niistä kivet.) Laita taatelit kattilaan ja kaada vesi päälle. Kiehauta taatelit ja soseuta puuhaarukalla sekoittamalla. Lisää sulatettu voi ja sekoita hyvin sähkövatkaimella. 


Lisää taikinaan munat yksi kerrallaan ja vatkaa ne hyvin sekaisin. Lisää sokeri sekä crème fraiche ja vatkaa nekin taikinan joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda ja sekoita seos taikinan joukkoon varovaisesti puuhaarukan avulla.


Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 50-60 minuuttia kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei enää jää taikinaa.



Synttärikutsujen teeman, merirosvojuhlien, mukaan taputtelin lopulta puolikkaasta taatelikakusta valmistetusta kakkutikkarimassasta matalan levyn ja leikkasin siitä suorakaiteen muotoisia kappaleita. Dippasin ”harkot” suklaaseen, koristelin, jäähdytin pakastimessa ja maalasin elintarvikekäyttöön tarkoitetulla kultavärillä. Niistä tuli ihan syötäviä, mutta kyllähän tuollainen suklaapäällysteinen kakkupala sottaa niin paljon, että tikunnokasta ne(kin) olisi pitänyt syödä. Nooh, harjoitellaan cakepopsien valmistamista sitten joskus kun sisälämpötila palaa taas normaaliksi.



Merirosvon kultaharkot
(40-50 ”kultaharkkoa”)

600 g taatelikakkua
3 rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
3 rkl tomusokeria
2-3 rkl maitoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa

400 g suklaata
kultahippukoristeita
kullansävyistä elintarvikeväriä

Jos sinulla ei ole käytettävissä Valhronan tms suklaata, käytä kuorruttamiseen ihan tavallista levysuklaata (Fazer, Panda, Marabou…), ei kuitenkaan leivontasuklaata, sillä sen laatu ei sovellu kuorrutukseen. Tässä kuorruttamiseen käytettiin Pandan valkosuklaata ja Fazerin sinistä.

Murustele kakku isoon kulhoon. Sekoita keskenään kaakaojauhe, tomusokeri sekä maito ja lisää ne tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen. Sekoita kakkumurut ja juustoseos keskenään käsin puristelemalla niin, että massa sekoittuu tasaisen pehmeäksi ja muovailtavaksi.  Levitä massa tasapohjaiseen vuokaan vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja anna sen jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa kakkulevystä harkon mallisia pieniä, tasakokoisia kappaleita ja laita ne vielä jäähtymään pakastimeen pariksi tunniksi.

Sulata suklaa vesihauteessa ja dippaa harkot suklaaseen yksi kerrallaan kahden haarukan avulla. Nosta suklaapäällysteiset harkot ritilän päälle valumaan. Tipauta jokaisen harkon pehmeään suklaapintaan muutama kultapallo ja siirrä leivonnaiset jääkaappiin siksi aikaa että suklaa jähmettyy. Käsittele suklaapinta lopuksi elintarvikekäyttöön tarkoitetulla kultavärillä, anna värin kuivua ja siirrä kultaharkot paperivuokiin.




Taatelismoothie
(2 annosta)

8 tuoretta taatelia
1 appelsiini
200 g turkkilaista jugurttia
1 dl maitoa
2 rkl mantelilastuja
1 rkl kookoshiutaleita

Muutama taateli oli vielä jäljellä, joten ne päätyivät smoothieksi.
Poista taateleista kivet, kuori ja paloittele appelsiini ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Jos käytät kuivattuja taateleita, liota niitä vedessä ensin muutama tunti ennen käyttöä. Surauta blenderissä aineksista smoothie ja nauti.



3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Vau,kullattuja taateleita,en olekaan ennen nähnyt! Aika hienot,pitää sanoa.Taateli onkin sellainen lähiruoka-aines,jota pitää aina olla kaapissa.Luonnon karkkia:)

Jael kirjoitti...

Ihan pikku korjaus.Nuo tummat eivät ole täysin tuoreita sillä tuoreet taatelit ovat joko keltaisia(riippuu lajikkeesta) tai sitten ruskeita ja pullukoita,täysin ilman ryppyjä.Eli kuvasi taateleissa on jo tapahtunut sitä kuivumista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista. Ei varmaan nämä olekaan enää ihan sellaisia tuoreita, millaisena sinä siellä saat taatelisi :) Suomeen on pitkä matka ja olen ymmärtänyt, että taateli rypistyy kohtalaisen nopeasti sen jälkeen kun se on poimittu. Tuoreempia kuitenkin kuin ne oikeasti kuivatut marketin pussissa.
Semituoreita? :)