torstai 22. elokuuta 2013

Grillausta ja viinimarja-valkosuklaapiirakkaa



Taloyhtiön pihalle hankittiin grilli. Tai oikeammin, osa taloyhtiön asukkaista muodosti ”grilliosuuskunnan” ja sijoitustaan vastaan saa käyttää pihalle kasattua upouutta viimeisenpäälle  Weberiä. Grilli on katoksen alla suojassa, joten se on käytettävissä vaikka keskellä talvea.


Tänä vuonna taloyhtiön pihajuhlat toteutettiin nyyttikestiperiaatteella ja grilli testattiinkin illan aikana todella perusteellisesti. Siinä grillattiin kaikkea mahdollista nakeista entrecoteen ja kanasta karhuun. Sääkin suosi meitä eikä saatu sadetta niskaamme, vaikka viime aikoina muuten onkin ollut melko epävakaista.


Valmistin viinimarja-valkosuklaapiirakkaa jälkiruoaksi niin paljon, että sitä riitti kaikille naapureillekin, samoin kuin keväällä reissulta tuomaamme espanjalaista muscatelviiniä, jota viiden litran pahvipönikkää emme koskaan olisi saaneet tyhjennetyksi omin voimin (eikä se itse asiassa loppunut vieläkään).




Viinimarja-valkosuklaapiirakka
(tästä tulee koko pellillinen)

pohja
350 g huoneenlämpöistä voita
200 g sokeria
250 g vehnäjauhoja
150 g kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa

täyte
7,5 + 2,5 dl punaherukoita
5 dl sokeria
2,5 dl mustaherukoita
2,5 dl viherherukoita
6 munaa
180 g vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
200 g valkosuklaata

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja kääntele ne huolella voivaahdon sekaan. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperille uunipellille ja kypsennä 180 asteessa 20-25 minuuttia kunnes pohja on saanut hiukan väriä. Jäähdytä pohja.

Raasta tai rouhi veitsellä valkosuklaa karkeiksi muruiksi. Soseuta 7,5 dl punaherukoita, lisää sokeri ja sekoita hyvin. Lisää punaherukkasoseen joukkoon kokonaiset puna-, viher- ja mustaherukat. Vatkaa munat rikki ja sekoita voimakkaasti vatkaten niiden joukkoon jauho-perunajauhoseos. Kaada herukkasose muna-jauhoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos jäähtyneelle piirakkapohjalle ja ripottele viimeksi valkosuklaamurut. Kypsennä täyte uunissa 180 asteessa 30-35 minuuttia. Viimeisten noin 5 minuutin ajaksi voit nostaa uunin lämpötilan 220 asteeseen, jotta valkosuklaa saa hiukan väriä.

Jäähdytä piirakkaa ainakin pari tuntia ennen kuin leikkaat sen palasiksi.



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viinimarjat sopivat kyllä kivasti piirakkaan. Niitä soisi käytettävän leivonnassa enemmänkin pelkän mehustamisen sijaan.
Meilläkin on taloyhtiön grilli mutta emme ole itse koskaan käyttäneet sitä kun ei huvita alkaa ensin jynssäämään kymmenen vuoden makkaroita ja marinadeja pois grillistä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Niinhän se usein on, että jos jokin ei ole ikioma, sillä ei ole mitään väliä. Ja ainakin sen pitäisi mieluummin "jonkunmuun" hoitaa :)

Tämänkin grillin siivouksesta on ollut jonkin verran etukäteisepäilyksiä, mutta toivotaan että "osuuskunta" toimii vastuullisesti. Tämähän ei siis ole taloyhtiön grilli. Grillin käyttö varataan etukäteen ettei tule kinaa käyttövuoroista, grilli kaikkineen on lukittu ja avaimia on vain "osuuskuntamaksun" suorittaneilla. Mielenkiintoista nähdä, miten tällainen järjestely toimii.

Harrasteleipuri Muhokselta kirjoitti...

Piirakan ohje näyttää herkulliselta ja mukavalta vaihtelulta sille tyypilliselle kermaviili-muna-marja-versiolle. Kuinka makeaa piirakasta tuli? Itselläni olisi käytössä nyt vain tuoreita mustaherukoita ja mietin pitäisiköhän valkosuklaa tai osa sokerista jättää pois.

Tämä on muuten ehdottomasti parhaita suomalaisia ruokablogeja. Epätrendikkyys on persoonallista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei, "Harrasteleipuri Muhokselta" :) ja kiitos kommentista. Epätrendikkäänä voidaan tehdä sitä mistä tykätään, eikä sitä mikä kulloinkin sattuu olemaan muodissa.

Tämä piirakka ei muistaakseni ollut mitenkään kovin makea: 5 dl sokeria 15 desilitraan hapokkaita viinimarjoja. Uskon että pelkistä mustaherukoistakin tulee hyvä piiras. Jos kuitenkin haluat vähentää sokerin määrää, kannattaisi lisätä herukkasoseen joukkoon pikku ripaus suolaa tasapainottamaan happoja. Valkosuklaa oli reseptissä antamassa väriä ja pehmentämässä makua.

Leipomisen iloa sinne Muhokselle.