tiistai 26. marraskuuta 2013

Good pie eli goodbye karitsanpotkille


Koska minun oli pakko ostaa kolme potkaa saadakseni sen yhden, jonka tarvitsin, piti joko keksiä uusia käyttötapoja kahdelle jäljelle jääneelle potkalle tai syödä pari päivää toisintoja ensimmäisestä ruoasta. Siispä tuumimaan ja tuumasta toimeen. Erottelin karitsat luistaan, ja se oli tosi vaikeaa, kuten edellisessä postauksessa kerroinkin. Kahdesta potkasta tuli ylikypsää karitsanlihaa 600 g. 


Mieleni oli jo pitkään tehnyt irlantilaista (tai englantilaista, tapelkoot keskenään) klassikkoa, Shepherds Pie ta. Mainittu eväs on lähisukua toiselle alueen perinneherkulle, Cottage Pie lle. Useimpien mielipiteiden mukaan Paimenen piiras on lampaan jauhelihasta, Majan piiras naudan jauhelihasta.  Salomonin tapaan laitoin riidan puoliksi ja käytin puoleksi lammasta, ei toki jauhelihaa, vaan ihanaa haudutettua potkaa, ja puoleksi naudan jauhelihaa. Herneiden tai juuresten lisääminen erottaa kuulemma myös piiraat toisistaan. Mene ja tiedä, Frank Sinatran sanoin ”I did it my way” ja käytin tällaisia aineksia: 



Piiras hyvän lampurin majan tapaan

täyte
300 g             haudutettua karitsanpotkaa
250 g             naudan jauhelihaa
1                    sipuli
2                     valkosipulinkynttä
2 rkl               tomaattipyreetä
2 kpl              laakerinlehtiä
loraus            vettä                                   
1,5 dl             kokoonkeitettyä potkalientä (linkki)
                      tai
1,5 dl             punaviiniä
1 rkl              Worcestershire-kastiketta
tuoreen timjamin lehtiä riivittynä
tuoreen rosmariinin lehtiä pilkottuina
voita
suolaa
valkopippuria myllystä
1                    porkkana kuutioituna
1 prk              pieniä herneitä                   
muusi
1 kg               sopivaa perunaa (jauhoista ja tärkkelyspitoista)
120 g             kypsää cheddaria (tai parmesaania)
50 g               voita
2 dl                maitoa
suolaa            perunoiden keitinveteen
                      korppujauhoja pinnalle (tai käyttämääsi juustoa raastettuna)

Kuutioi porkkana ja keitä lähes kypsäksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä, johon voit lisäksi laittaa timjamia. Kun omat porkkanani olivat kypsiä, oli myös keitinvesi haihtunut. Laitoin päälle nokareen voita ja ripottelin puoli teelusikallista sokeria porkkananpaloille. Kuori perunat (jos haluat, voit toki keittää ne myös kuorineen ja kuoria jälkikäteen). Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada lopuksi ylimääräinen vesi pois ja survo perunat muusiksi. Säästä vähän keitinvettä, jolla voit tarvittaessa notkistaa muusia. Raasta muusin joukkoon cheddar (tai parmesaani) ja lisää voi ja sekoita. Valuta tölkkiherneet.
Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla, lisää joukkoon tomaattipyree, worcestershire, valkosipuli ja pari laakerinlehteä ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vähän vettä ja anna kypsyä hiljalleen puolisen tuntia. Sitten laita pannulle luistaan erotettu ja pienitty karitsanpotka.  Jos seos on paksua, lisää loraus vettä ja/tai 1 -  1 ½ dl punaviiniä. Itse käytin jäljelle jäänyttä portviinireduktiota, joten lisänestettä ei tarvittu kuin tippa vettä. Anna kiehua pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja seos on sopivan kostea. Sen ei tulisi olla liian kuivaa.

Uunivuoan pohjalle laitoin herneet, sitten ihanan kastikkeen, pinnalle keitetyt porkkanat ja muusin  kanneksi uunivuoalle. Korppujauhoa pinnalle, pari voilastua, kuten joululaatikoillekin, ja uuniin 180 astetta ja puolisen tuntia . Lopuksi hetkeksi grillivastus päälle ja kaunis väri pintaan. Työtasolle vetäytymään vartiksi, ja herkusta herkuksi, ei hävikiksi, on valmis.



Ei kommentteja: