tiistai 14. tammikuuta 2014

Kvinoa-hernepyöryköitä, graavilohta ja munakasta




Jostain ihan vastikään ilmestyneestä ruokalehdestä huomasin kvinoa-hernepyörykät. Muutaman päivän makustelin mielessäni, mitä niistä tulisi ja kun suurin piirtein muistin ainesluettelon tai ainakin jotain sinne päin, tein lopulta oman versioni näistä kasvispyöryköistä. Kun oltiin syöty, M ehdotti että seuraavalla kerralla voisin tehdä annokseen vielä lisäksi kastikkeen valkosipulista, jugurtista, sitruunankuoresta ja tillistä. Kuulosti näiden kanssa niin toimivalta makuyhdistelmältä, että laitoin tämän postauksen perään myös jugurttikastikereseptin.


Kvinoa-hernepyörykät

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
ripaus suolaa
200 g pakasteherneitä
1 dl riisijauhoa
1 rkl tahinitahnaa
kourallinen silputtua lehtipersiljaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ruskistamiseen oliiviöljyä

Huuhtele kvinoaa siivilässä juoksevan lämpimän veden alla viitisen minuuttia. Keitä kvinoa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 10 minuuttia, hauduta vielä toiset 10 minuuttia ja jäähdytä.
Laita teholeikkurin kulhoon hiukan sulaneet herneet, riisijauho, tahini, lehtipersilja sekä puolet kvinoasta. Käynnistä kone ja odota että kaikki on hyvin soseutunut. Lisää loppu kvinoa sekä oliiviöljy ja pyöräytä seos vielä tasaiseksi massaksi. Tee massasta pyöryköitä (15-16 kpl) ja ruskista ne paistinpannulla oliiviöljyssä.



Tarjoile graavilohen (tai isojen katkarapujen) ja munakkaan kanssa. Viimeistele silputulla lehtipersiljalla ja muutamalla tipalla Sriracha-maustekastiketta. Vielä hiukan valkosipuli-jugurttikastiketta ja se on siinä.



Valkosipuli-jugurttikastike

1 valkosipulin kynsi
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 tl sitruunamehua
1 rkl silputtua tuoretta tilliä
2 dl kreikkalaista jugurttia
ripaus suolaa
pikku rouhaisu mustapippuria

Leikkaa valkosipulinkynsi mahdollisimman pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset, sekoita hyvin ja anna maustua muutaman tunnin ajan ennen käyttöä.


5 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Ai että miten nätin väriset pyörykät! Kastike toimisi varmasti tosi hyvin näiden kaverina.

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Kiva idea! Ja juuri sopivaan väliin, isäntä on mieltynyt kvinoaan ja uusia käyttötapoja kaivataan kovasti :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Riitta
Herneistä tuli nätti väri ja kiva makeus näihin kasvispyöryköihin.

@ Heidi
Kvinoasta saa kivaa vaihtelua ruokiin. Mekin vasta opetellaan käyttämään sitä.

Kirppu kirjoitti...

Aivan loistava ohje! Tehdään aivan varmasti uudestaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Resepti toimi hyvin ja nyt täytyy yrittää kehittää kvinoasta jotain vielä tätäkin parempaa :)