lauantai 1. helmikuuta 2014

Karitsan paahtopaistia, kvinoaa ja tsatsikia eli lautasmatka maailman ympäri



Lautaselta löytyy mausteista uusiseelantilaista karitsaa, raikasta kreikkalaista tsatsikia ja makeaa munakoisoa. Etelä-Amerikkaa edustaa kvinoasalaatti ja lihan mausteena käyttämäni Ras el hanout –maustesekoitus on kotoisin pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä. Kokki oli suomalainen mutta lautanen ei. Annos edustaa oikeastaan aika hyvin välimerellistä keittiötä kaikkine tomaatteineen ja oliiviöljyineen, ainakin jos kvinoan vielä vaihtaisi kuskusiin (vaikka itse tosin pidän enemmän kvinoasta kuin kuskusista).

Ras el hanout on todella monia mausteita sisältävä mahtavan makuinen ja tuoksuinen mausteseos, josta jokaisella maustekauppiaalla on oma versionsa. Nimi viittaa kauppiaan parhaiden mausteiden sekoitukseen. Aihetta ovat aiemmin ansiokkaasti käsitelleet ja oman sekoituksensa valmistaneet Herkkusuun lautasella ja Campasimpukka. Minun käyttämäni mauste oli kaupasta ostettu valmis sekoitus, joka sekin antoi monivivahteisia makuja lampaalle. Ehkä vielä joskus teen sen omankin sekoituksen…



Karitsan paahtopaistit

1                    karitsan paahtopaisti syöjää kohti, lihaaneille kaksi
                      Ras el hanout –maustesekoitusta
                      suolaa
½                   sitruunan kuori raastettuna
1                    valkosipulinkynsi  murskattuna
                      oliiviöljyä

Ota lihat tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Taputtele ne kuiviksi, hiero niille maustesekoitusta ja anna maustua noin tunnin ajan. Lorauta pannulle hiukan oliiviöljyä ja ota paisteille kuumalla pannulla hyvä väri pintaan. Tämän jälkeen ripottele niiden pinnalle sitruunan kuori ja murskattu valkosipuli. Jauha myllystä suolaa ja hiero mausteet pintaan. Vielä loraus oliiviöljyä niille ja pannu uuniin noin kymmeneksi minuutiksi 200 asteeseen, kunnes lihalämpömittari näyttää 55 astetta. Peitä uunipannu foliolla ja anna vetäytyä 10 minuutin ajan.



Munakoiso uunissa

1                    munakoiso
                      suolaa
                      hienonnettua valkosipulia
                      mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä

Viipaloi munakoiso makusi mukaan pituussuuntaan tai poikkisuuntaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle suolaa ja anna itkeä. Kun nestettä on pinnalla, pyyhi pinnat talouspaperilla, laita niille vähäsen valkosipulia, rouhi mustapippuria myllystä ja valuta oliiviöljyä vielä pinnalle. Uuniin 200˚ noin 20 minuuttia. Vahdi etteivät pääse palamaan.


Tsatsiki

2 prk (340 g)  kreikkalaista jogurttia (Fage Total 0%)
1                    kurkku
                      hiukan suolaa
1                    iso valkosipulinkynsi
½                   sitruunan mehu ja kuori raastettuna
                      tilliä
                      mustapippuria
                      oliiviöljyä

Kuori kurkku, halkaise se, kaiverra siemenet pois ja raasta karkeaksi raasteeksi. Lisää puoli teelusikallista suolaa, sekoita ja laita kurkkukulho jääkaappiin noin tunniksi. Kaada jugurtit purkeistaan kahvinsuodatinpussiin valuttamaan liika neste pois. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se veitsen lappeella. Ota kurkkukulho jääkaapista ja kaada kurkut siivilään. Painele kaikki neste pois mahdollisimman tarkkaan. Sekoita isommassa kulhossa valutettu jogurtti, kurkkuraaste sekä hienonnettu valkosipulinkynsi keskenään. Lisää puolikkaan sitruunan kuori ja mehu, 1 rkl oliiviöljyä sekä sopivasti hienonnettua tilliä.  Anna tsatsikin maustua parin tunnin ajan ennen käyttöä. Vähän ennen tarjoilua kaada tsatsikin pinnalle hiukan oliiviöljyä ja rouhaise vähän mustapippuria.



Kvinoasalaatti

2 dl                kvinoaa
4 dl                vettä
                      ripaus suolaa
kourallinen    babypinaattia silputtuna
                      aurinkokuivattua tomaattia pieneksi pilkottuna
3                    kevätsipulia viipaloituna
1                    tomaatti sisäosa poistettuna ja pieneksi pilkottuna

Huuhtele kvinoaa siivilässä juoksevan lämpimän veden alla viitisen minuuttia. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kvinoa ja keitä 20 minuuttia. Siirrä sivuun liedeltä ja sekoita joukkoon babypinaatti. Se ei kaipaa erillistä kypsentämistä. Yhdistä kaikki aineet tarjoilukulhossa. Kaiken muun muistin sekoittaa kvinoan joukkoon, mutta se tuore tomaatti unohtui jääkaappiin. Hyvää se oli näinkin.


Ei kommentteja: