torstai 20. helmikuuta 2014

Viikon kasvis: kyssäkaali





Suomalaisen ravintolamaailman ensimmäinen superstara, Eero Mäkelä, on jättänyt jälkeensä monta loistavaa reseptiä, kuten tämän kyssäkaaligratiinin ohjeen. Tai ainakin otaksumme sen olevan Mäkelän käsialaa. Joka tapauksessa ohje on peräisin kirjasta  Eero Mäkelä, Gero Hottinger, Pekka Immonen, Muikkutortusta riekonrintaan, uusia suomalaisia makuelämyksiä  (Otava 1995).

Viikon kasvis  08/52:  kyssäkaali


Kyssäkaaligratiini on maukas lisäke lähes mille tahansa liharuoalle. Meillä kyssäkaali nautittiin picanhapaistin seurana.



Kyssäkaaligratiini Eero Mäkelän ohjeella
(kahdesta kyssäkaalista riittää lisäke 2-3 ruokailijalle)

2 kyssäkaalia
1 rkl voita
1-2 dl (kuohu)kermaa
suolaa
mustapippuria
raastettua muskottipähkinää
1 keltuainen
hiukan emmentaljuustoa

Kuori kyssäkaalit ja leikkaa ne pieniksi (0,5-1 cm) kuutioiksi. Kuumenna voi paistinpannulla ja kuullota kyssäkaalipalat siinä. Lisää kerma ja anna kaalin hautua kypsäksi. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä muskottipähkinällä ja anna seoksen jäähtyä hetken. Lisää keltuainen, sekoita hyvin, levitä kyssäkaalimuhennos vuokaan ja ripottele pinnalle hyvin hienoksi raastettua emmentaljuustoa. Kuorruta nopeasti uunissa 250 asteessa kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä.



4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kyssäkaali on ihanaa. Useimmiten vain tulee käytettyä sitä raakana, vaikka siitä olisi moneen muuhunkin. Ala-asteella meillä oli aina välillä jälkiruoaksi kyssäkaalin palaset, ja vieläkin tykkään ihan vain sellaisenaan sitä rouskutella.:)

Jael kirjoitti...

Kyssäkaali on suurta herkkua ja blogissakin sitä on tullut tehtyä monen monta kertaa,mutta raakana,paitsi nyt viimeksi,kun vihdoinkin myös kypsensin sitä.Siitä on tullut yksi suosikkikasviksistani:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Meillä on kokattu kyssäkaalia ihan liian harvoin, mutta tosi hyväähän tämä on niin raakana kuin kypsennettynä :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Muistin, että ostin kyssäkaalin luettuani tämän postauksen ja siellähän se kaali edelleen köllötti juureslaatikossa! Onneksi vielä muistin, mistä blogista olin innoituksen saanut ja löysin tänne ohjeen äärelle:D Tänään siis kokeilen ohjettasi!