maanantai 10. helmikuuta 2014

Yrttikuorrutettu made ja mateenmaksamuhennos




Noniin, M kokkasi toisen puolen parikiloisesta mateesta, minulle jäi toinen puoli. Pari madesoppaa tässä on jo syöty, joten ruodoista, maksasta ja parista fileensuikaleesta piti miettiä jotain ihan muuta. Aineksia oli juuri sopivasti kahden hengen päivälliseen. Aloitin ruoanlaiton keittämällä päästä ja ruodoista hyvän kalaliemen (kuten tässä reseptissä), jonka siivilöinnin jälkeen vielä redusoin kolmeen desilitraan. Sitten keitin mateen maksan kypsäksi miedosti suolatussa vedessä sekä kuivasin kalafileet ja ripottelin niille hitusen suolaa. Päivän menu oli mateenmaksamuhennosta ja keitettyä perunaa sekä tomaatti-parmesaani-yrttikuorrutettua madefileetä. Kuorrutteeseen käytetyn tomaattipyreen hapokkuus antoi juuri sopivan kontrastin ruoan muuten melko miedolle ja tavanomaiselle makumaailmalle.



Mateenmaksamuhennos

1 kypsäksi keitetty mateenmaksa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
3 rkl tuoretta tilliä
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoa
3 dl madelientä (resepti täällä, redusoitu 3 dl:aan)
1 dl maitoa
hiukan suolaa
valkopippuria, jos on tarpeen

Leikkaa kypsä mateenmaksa noin puolen sentin kuutioiksi. Tee samoin kovaksi keitetyille kananmunille. Leikkaa tilli kohtalaisen hienoksi silpuksi.

Sulata voi kasarissa, lisää jauhot ja sekoita koko ajan kunnes jauhot ja voi ovat muodostaneet silkinsileän massan. Älä anna jauhojen ruskistua! Lisää madeliemi, sekoita tasaiseksi ja anna kiehua noin 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää maito ja keitä edelleen miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen vielä toiset 5 minuuttia. Lisää mateenmaksa, munat sekä tilli, sekoita hyvin ja kiehauta vielä sen verran, että maksa ja munat lämpiävät.  Mausta tarpeen mukaan suolalla ja valkopippurilla.



Yrttikuorrutettu made

150-200 g ruodotonta madefileetä
hiukan suolaa
1 dl panko korppujauhoa (tai itse tehtyä karkeaa korppujauhelmaa)
1 dl raastettua parmesaania
3 rkl hienoa tillisilppua
2 rkl hienoa lehtipersiljasilppua
1 rkl hienoa basilikasilppua
4 rkl tomaattipyreetä
0,5 tl kidesokeria
suolaa
valkopippuria
mustapippuria
2 rkl voita

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Aseta madefileet talouspaperille kuivahtamaan ja ripottele niiden päälle hiukan suolaa.

Sekoita keskenään korppujauho, parmesaani, tillisilppu, lehtipersilja, basilika, tomaattipyree sekä sokeri tasaiseksi muruseokseksi. Sokeri on välttämätön ainesosa taittamaan tomaatin hapokkuutta sopivammaksi mateelle. Maista kuorrutetta ja jos tarvitsee, mausta vielä suolalla, valkopippurilla ja mustapippurilla.

Sulata paistinpannulla voi ja laita madefileen palat siihen. Paista kalaa noin puoli minuuttia molemmin puolin. Nosta kalanpalat uuninkestävään vuokaan, ripottele yrttikuorrute niiden päälle ja lusikoi lopuksi kuorrutteelle kaikki voi paistinpannulta. Paista kuorrutettuja kalanpaloja uunissa 6-8 minuuttia riippuen vähän kalafileen paksuudesta.

Keitetty peruna sopii erinomaisesti tämän ruoan kanssa.


2 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Vesi tässä herahtaa kielelle lukiessa. Itseltä on made jäänyt jotenkin ohi tällä kaudella. Vieläköhän ehtii asian korjaamaan? :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kannattaa kysellä kauppahallien kalakauppiailta. Made on ainakin meille tähän vuodenaikaan kaloista ihan ykkösjuttu.