keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kaalipiirakka kiinankaalista ja kvinoasta




Jokunen sukupolvi lienee saatu totaalikyllästymään kiinankaaliin tarjoamalla sitä vuosikymmenet lähes päivittäin lounaalla koulun, yliopiston, työpaikan tai lähibaarin ainoana salaattilisäkkeenä. Helppoa ja halpaa, kyllä vain. Itämaisen ruoan maihinnousu Suomeen on onneksi hiukan muuttanut tilannetta ja kiinankaalia on viime vuosina opittu käyttämään muuallakin kuin salaatissa. Suosittu korealainen kimchi on pääosin kiinankaalia sekä vähän mausteita. Vuonna 2001 astui voimaan kansainvälisen elintarvikealan standardi, jonka mukaan kimchinä saa tarjota vain ja ainoastaan perinteiseen tapaan fermentoimalla valmistettua kiinankaalia: "a fermented food that uses salted napa cabbages as its main ingredient mixed with seasonings, and goes through a lactic acid production process at a low temperature".

viikon kasvis  10/52:   kiinankaali




Kiinankaalilla voi halutessaan korvata tavallisen valkokaalin aika monessa ruokalajissa. Kiinankaali kypsyy nopeammin ja se on miedomman makuista kuin valkokaali. Minä tein kiinankaalista ja kvinoasta kaalipiirakkaa (puolikkaan annoksen) tällä muuten melko perinteisellä ja suorastaan retroreseptillä.



Kaalipiirakka kiinankaalista ja kvinoasta

kermaviili-voitaikina
200 g kermaviiliä
150 g voita
5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
täyte
2 dl kvinoaa
1 kanaliemikuutio (tai kasvisliemi-)
noin 1 kg painoinen kiinankaali
2 sipulia
1 purjo
2 sellerinvartta
2 rkl voita
3 rkl siirappia
2-3 tl meiramia
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1,5 tl balsamiviinietikkaa
mustapippuria myllystä
suolaa
200 g fetajuustoa
voiteluun
1 muna

Tee ensin taikina. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola. Yhdistä kermaviili ja pehmeä voi. Yhdistä nämä nopeasti sekoittaen, tasoita taikina nelikulmioksi ja laita kelmun sisään jääkaappiin jähmettymään.

Mittaa kasariin 4 dl vettä ja yksi kanaliemikuutio. Huuhtele 2 dl kvinoaa siivilässä juoksevan lämpimän veden alla viitisen minuuttia ja kun liemi kiehuu, lisää kvinoat kanaliemen joukkoon. Keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan noin 15 minuuttia. Jätä kypsä kvinoa jäähtymään.


Halkaise kiinankaali ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi. Leikkaa purjo ja sellerit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi isossa, laakeassa kattilassa, kaada sinne sipulikuutiot, purjo- ja selleriviipaleet sekä suikaloitu kiinankaali. Hauduta koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää siirappi, meirami, inkivääri, balsamiviinietikka, mustapippuri sekä suola, sekoita hyvin ja hauduta kannen alla kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet. Lisää keitetty kvinoa, sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita jos on tarpeen. Jäähdytä piirakan täyte ennen kuin sekoitat joukkoon pieniksi muruiksi pilkotun fetajuuston.


Jaa jääkaappikylmä taikina puoliksi ja kauli niistä kaksi samankokoista levyä. Laita toinen taikinalevy uunivuokaan, levitä täyte sen päälle mutta ei ihan reunoille asti. Asettele toinen taikinalevy täytteen päälle, käännä alemman levyn reunat ylös, sivele reunat vatkatulla kananmunalla ja painele taikinalevyt hyvin kiinni toisiinsa. Jos taikinaa tuntuu olevan riittävästi, siitä voi piparimuoteilla ottaa sopivia koristeita ja asetella nämä piirakan pinnalle. Pistele haarukalla kanteen reikiä ja voitele lopuksi koko piirakan pinta kevyesti vatkatulla kananmunalla. Jos teet vain puolikkaan piirakkaa, taikinaa voi silti tehdä koko satsin. Loput voi pakastaa.

Paista kiinankaalipiirakka uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.




4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Tosi kaunis piirakka! Tykkään paljon valkokaalista tehdystä piirakasta. Tämäkin olisi varmasti hyvää. Kiva, kun täytteessä on kvinoaakin. 80-luvulla kiinankaalia oli aina ja kaikkialla, eikä sen jälkeen ole kiinankaalia tullut käytettyä. Voisi sillekin antaa taas uuden mahdollisuuden.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

En minäkään ole kiinankaalia käyttänyt kokkaamisissani, mutta kimchin innostamana huomasin, että kypsennettynä se onkin oikein maukasta. Ihan erilaista kuin mihin suomalaiset on kyllästetty.

kati kirjoitti...

no onpa mielenkiintoinen!! Tämä pääsee ehdottomasti testiin, hauskaa että kvinoa on mukana.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kvinoa oasoittautui oikein hyväksi ratkaisuksi tähän piirakkaan. Aina ei tarvitse käyttää riisiä tai ohraa.