tiistai 18. maaliskuuta 2014

Punajuuri-vuohenjuusto-kasvislasagne




Punajuuri on ruoanlaitossa paljon monipuolisempi kasvis kuin pelkästään etikkapunajuurena tai osana rosollia. Punajuuri on läheistä sukua sokerijuurikkaalle, mikä selittää sen makeuden kypsennettynä. Keitettynä tai uunissa paahdettuna punajuuri tuoksuu voimakkaan maanläheiseltä, suorastaan mullalta ja pienen makeuden lisäksi siinä on aavistus kitkeryyttä. Keltajuuri on lähes saman makuinen kuin punajuuri, mutta hitusen miedompi. Raitajuuri puolestaan on vielä näitäkin makeampi ja maultaan edelleen hiukan miedompi. Kaikissa näissä on kuitenkin hyvin samanlainen aromi. Keittämällä kypsennettäessä punajuurikkaan kuorta, kantaa ja juuren päätä ei pidä poistaa ennen keittämistä, ettei punainen väriaine liukene keitinveteen. Juurimukulan lisäksi myös kasvin lehdet ja nuoret versot ovat syötäviä.



Viikon kasvis  11/52 :  Punajuuri



Kuvissa on kelta-, raita- ja punajuuri raakana sekä uunissa kypsennettynä.

Tässä reseptissä lasagnen jauhelihakastike korvattiin punajuurihakkeluksella ja bechamel maustettiin vuohenjuustolla. ylimääräistä makeutta lasagneen antaa makea päärynä ja pinjansiemenistä tulee lisää rakennetta



Punainen kasvislasagne

7 punajuurta
1 punasipuli
1 rkl voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
50 g voita
1 dl vehnäjauhoa
8-10 dl maitoa
2 tuoretta rosmariininoksaa
250 g pehmeää vuohenjuustoa palana
50 g parmesaaniraastetta
mustapippuria myllystä
1 iso makea kypsä päärynä
50 g pinjansiemeniä
lasagnelevyjä
(persiljasilppua)

Kypsennä ensiksi juurikkaat, Kääri jokainen erikseen folion sisään, laita folionyytit uuniin ritilälle ja kypsennä 180 asteessa noin 1,5 tuntia. Irrota foliot ja kuori juurikkaat. Leikkaa punajuuret pienemmiksi paloiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata kasarissa 1 rkl voita ja kuullota sipulikuutiot siinä. Lisää punajuurenpalat, sekoita hyvin ja anna juurikaskuutioiden kuumentua. Kaada seos monitoimikoneeseen, käynnistä leikkuri ja aja tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla, pippurilla sekä juoksevalla hunajalla, sekoita hyvin ja jätä seos odottamaan lasagnen kokoamista.

Sulata kattilassa voi, sekoita siihen vehnäjauho ja anna jauhojen kiehua vähän aikaa kuumassa voissa koko ajan sekoitellen. Älä päästä jauhoja ruskistumaan. Lisää maito vähän kerrallaan. Sekoita hyvin jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Lisää rosmariininoksat ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia kunnes rosmariinista on tullut sopivasti makua. Leikkaa vuohenjuustosta pois sitä ympäröivä valkohomekuori. Poista rosmariinit ja lisää kastikkeen joukkoon vuohenjuusto pieninä paloina sekä parmesaaniraaste. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes juustot ovat sulaneet. Mausta mustapippurilla (ja suolalla jos on tarpeen).

Kuori päärynä, leikkaa se noin puolen sentin kuutioiksi. Voitele uunivuoka voilla ja ala kasata kasvislasagnea. Levitä vuoan pohjalle ensin juustokastiketta, sen päälle lasagnelevyjä, sitten punajuurimassaa, jonka päälle päärynäkuutioita sekä pinjansiemeniä ja lopuksi juustokastiketta. Jatka kerroksella lasagnelevyjä, punajuurimassaa jne. Päällimmäinen lasagnelevykerros peitetään vielä juustokastikkeella ja punainen kasvislasagne kypsennetään uunissa 180 asteessa noin 40-45 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Anna lasagnen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Maustekurkku toimii hyvin tämän lasagnen kanssa.

 
 

Ei kommentteja: