maanantai 31. maaliskuuta 2014

Purjo + herkkusieni + pappardelle = Delicious



Otsikon viimeinen sana viittaa paitsi lopputulokseen, myös englantilaiseen ruokalehteen, jonka helmikuun numerosta löysin helppotekoisen purjo-herkkusienipastan reseptin ja totesin, että seuraava viikon kasvis onkin sitten purjo.

viikon kasvis 14/52:  purjo

Purjo on huomattavasti miedompi kuin muut sipulit. Yleensä siitä käytetään ruoanlaittoon vain valkoinen osa (tarkoittaa myös tuota vaaleamman vihreää osaa). Tunnetuin purjoruoka lienee ranskalainen peruna-purjososekeitto, vichysoisse, joka yleensä tarjoillaan kylmänä ja klassinen purjo-pekonipiiras Julia Childin tapaan vie kielen mennessään.



Purjo-herkkusienipasta
(kahdelle)

voita
200 g herkkusieniä (valkoisia tai ruskeita)
2 valkosipulinkynttä
1 tuore iso rosmariininoksa
2 purjoa
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
200 g tagliatellea tai pappardellea (leveää nauhapastaa)
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
parmesaaniraastetta


Leikkaa herkkusienet ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja rosmariininlehdet. Sulata paistinpannulla nokare voita, lisää valkosipuli sekä rosmariini ja kuullota niitä voissa vajaan minuutin verran. Lisää herkkusieniviipaleet ja kypsentele niitä mausteissa sekoitellen noin 5 minuuttia kunnes sienistä enin kosteus on haihtunut. Kaada sienet mausteineen kulhoon odottamaan.

Leikkaa purjot noin 10 cm pätkiksi ja pätkät edelleen suikaleiksi pitkittäin neljään osaan. Huuhtele purjoista mahdollinen multa pois. Sulata paistinpannulla nokare voita, lisää purjosuikaleet ja kuullota niitä noin 10 minuuttia kunnes ne ovat kauttaaltaan pehmenneet. Lisää valkoviini ja jatka kuullottamista kunnes viini on lähes kokonaan haihtunut. Lisää kerma, anna kiehahtaa ja lisää purjojen joukkoon kypsennetyt herkkusienet.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan (8 minuuttia), valuta se, kaada takaisin kattilaan ja kääntele kasvikset pastan joukkoon. Lisää persijlasilppu ja sekoita hyvin. Ripottele lautasella pastan päälle vielä hiukan parmesaaniraastetta.



Ei kommentteja: