sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Hyydytetty raparperijuustokakku ja ripaus minttua




Tämä on jo neljäs raparperiresepti kuluvan toukokuun aikana, mutta yhdestä Suomen parhaasta kausituotteesta, raparperista, ei ihan helposti saa tarpeekseen. Hyydytetty raparperijuustokakku on hyvä valinta tämän vuodenajan kahvipöytään tai jälkkäriksi. Siitä saa myös energiaa aktiiviseen (penkki)urheilupäivään. Tänään pelataan jääkiekon MM-mitalipelit ja ajetaan F1 Monacon osakilpailu. Kaiken lisäksi iltamyöhällä vietetään vielä EU-vaalivalvojaisia.

Ohjeen määrä riittää halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan ja kun puolittaa ainekset, voi käyttää tällaista 17 cm vuokaa, kuten minä. Kakun voi tehdä myös pieniin annoslaseihin, tilaisuuden laadusta riippuen joko pieniin kertakäyttöpikareihin tai sitten ihan oikeisiin lasisiin laseihin. Tällöin annoksia tulee 12-16 kpl riippuen pikarin koosta. Jotta raparperijuustokakun purutuntuma ei jäisi tasapaksun tylsäksi, ripottelin lopuksi kakun päälle kohtalaisen karkeaa marenkimurskaa ja reunoille kokonaisia pikkumarenkeja.



Raparperijuustokakku

raparperisose
500 g  raparperipaloja
1,5 dl  sokeria
ripaus suolaa
1 dl  vettä
1/8 tl  erittäin hienoksi jauhettua kardemummaa
2  tähtianista

pohja
10  digestivekeksiä
75 g  voisulaa

raparperi-juustotäyte
2  keltuaista
2 rkl  kidesokeria
raparperisosetta
1 tölkki (250 g)  Mascarponejuustoa
1/2 tl  jauhettua vaniljaa
3  liivatetta
tilkka lähes kiehuvaa vettä
2 dl  kuohukermaa vaahdotettuna
2  valkuaista
2 rkl  kidesokeria

raparperihyytelö
2,5 dl  raparperisosetta
2 rkl  hienoksi leikattua (voimakasta) minttua
1  liivate
0,5 dl  lähes kiehuvaa vettä

koristeeksi
valkoisia marenkeja
mintunlehtiä


Keitä ensin raparperisose jäähtymään. Jos haluat vihreämpää raparperia, kuori varret. Muussa tapauksessa soseesta tulee ruskeaa koska raparperien ”kuori” on punertavaa. Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää soseen muut ainekset ja keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet niin paljon että ne ovat soseutuneet itsekseen. Poimi tähtianikset pois ja jäähdytä sose. Ota erikseen noin 2,5 dl sosetta juustokakun kuorrutusta varten ja käytä loput juustotäytteen joukkoon.

Tee kakkuun pohja. Vuoraa irtopohjavuoka (halk 24 cm, puolikas resepti mahtuu halk 17 cm vuokaan) kokonaan leivinpaperilla: pohjan paperi kiinnittyy kun reuna napsautetaan paikalleen ja reunoille leivinpaperikaistaleet kiinnitetään sivelemällä vuokaan ohut kerros voita, johon paperi tarttuu kiinni. Murskaa digestivekeksit, sekoita ne voisulan kanssa ja painele keksiseos tiiviisti kakkuvuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi jotta pohja kovettuu.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa vaahdoksi ensin valkuaiset ja 2 rkl sokeria, sitten kuohukerma sekä viimeksi keltuaiset ja 2 rkl sokeria. Näin sähkövatkaimen vispilöitä ei tarvitse välillä pestä, vaan voi siirtyä suoraan kulhosta seuraavaan. Laita liivatelehdet noin viideksi minuutiksi likoamaan kylmään veteen. Sekoita juustotäyte keltuaiskulhossa. Lisää keltuaisvaahdon joukkoon vanilja, mascarpone sekä raparperisose ja sekoita hyvin. Ota liivatteet vedestä, puristele niistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet tilkkaseen kiehuvaa vettä. Vatkaa liivateseos huolella juustokakkumassan joukkoon. Sekoita juustokakkumassaan kermavaahto sekä lopuksi valkuaisvaahto, täytä kakkuvuoka seoksella ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään 3-4 tunnin ajaksi.

Sekoita keskenään 2,5 dl raparperisosetta sekä minttu ja aja massa mahdollisimman hienoksi sauvasekoittimella. Laita liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi, minkä jälkeen puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Sekoita liivateseos huolella raparperi-minttusoseen joukkoon ja levitä seos juustokakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vielä parin tunnin ajaksi.

Juuri ennen tarjoilua ripottele kakun pinnalle marenkia ja viimeistele mintunlehdillä. Älä yritä jättää marenkia pois tai korvata sitä jollain muulla. Marenki antaa kakulle rakennetta ja purutuntumaa, jota ilman kokonaisuus jäisi vähän mitäänsanomattomaksi.




4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse ohjeesta puuttuu kokonaan tuorejuusto

Tuplaespresso kirjoitti...

Hupsista. Kiitos kovasti (tähän punastuva hymiö...) Megamoka, mutta nyt korjattu.
Kiitos vielä kerran tarkalle lukijalle :)

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa herkulliselta. Voikohan tätä pakastaa/laittaa hyytymään pakkaseen?

Tuplaespresso kirjoitti...

Hmmm... voisikohan... en ole ihan varma. Saattaa olla että kakun rakenne muuttuu pakastettaessa? Ehkä on vaan parasta tarjoilla tämä tuoreena :)