lauantai 24. toukokuuta 2014

Lämmin parsasalaatti ja jääkaapin siivous


Vaikka tällä kulutustahdilla parsaa alkaa kohta tulla jo korvistakin, jääkaapin vihanneslokerosta löytyi vielä yksi nippu hivenen ikääntynyttä vihreää parsaa. Ihan tuore parsa on ehdottomasti parhaimmillaan sellaisenaan keitettynä tai grillattuna (lisäksi uppomunaa, hollandaisea, parmesaaniraastetta, aah!). Mutta jos parsalla alkaa olla hiukan liikaa ikää, se kannattaa mieluummin hukata muiden sopivien ainesten joukkoon. Kun aloin tutkia tarkemmin jääkaapin sisältöä, sieltä löytyi muutama muukin nyssykkä, joista kaikista yhdessä tuli oikein hyvä lämmin salaatti. Eräänlainen jääkaapinsiivoussalaatti, vai pitäisikö sanoa että melkein parsapyttipannu: muutama varhaisperuna, kevätsipulia, kirsikkatomaatteja, parmankinkkupaketin jämät, vappubrunssille keittämättä jäänyt paketti viiriäisenmunia, pakkasesta puoli pussia pakasteherneitä eli aika hyvät ”hyllynpyyhkeet” salaatiksi. Sitten kun vielä lainasin palasen Söpön ja Höpön (jäävuori)salaattikerästä, tällä pärjääkin oikein hyvin huomiseen.



Lämmin parsasalaatti (kahdelle)

8 keitettyä pientä varhaisperunaa sormenpään kokoisina paloina
1 paketti (10 kpl) viiriäisenmunia, keitettyinä ja puolikkaina
0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä
4 viipaletta parmankinkkua
2 rkl voita
3 kevätsipulia noin sentin viipaleina
1 nippu vihreää parsaa 1-2 sentin viipaleina (kuivat kannat pois!)
100 g pakasteherneitä
12 kirsikkatomaattia leikattuna puolikkaiksi
iso lohko jäävuorisalaattia leikattuna pienemmiksi paloiksi
1 rkl tillisilppua
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
kourallinen parmesaanilastuja
kastike
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
hiukan suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Keitä perunat ja viiriäisenmunat kypsiksi. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla ja kaada ne johonkin lautaselle odottamaan. Paista heti sen jälkeen samalla pannulla parmankinkkuviipaleet rapeiksi ja laita ne kuivahtamaan lautaselle talouspaperin päälle. Jatka samalla pannulla, sulata voi, lisää sipulit ja sekoita niitä voissa hetken aikaa. Lisää parsanpalat, sekoita ja laita paistinpannuun kansi päälle. Anna sipulin ja parsojen hautua kannen alla miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää jäiset pakasteherneet ja jatka hauduttamista kunnes parsat ovat lähes kypsät. (Tee tällä välin salaatinkastike sekoittamalla ainekset keskenään.) Lisää perunanpalat sekä tomaatinpuolikkaat, sekoita ja lämmitä niitä hetken aikaa. Lisää lopuksi pinjansiemenet, tilli sekä jäävuorisalaatin palat ja sekoita sen verran että salaatti hiukan lämpiää, mutta ei vielä muutu pehmeäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jaa paistinpannulla oleva seos kahdelle lautaselle. Leikkaa parmankinkut pienemmiksi paloiksi ja lisää ne sekä viiriäisenmunat lautasille. Ripottele päälle parmesaanilastuja sekä viimeksi salaatinkastike.




Ei kommentteja: