maanantai 26. toukokuuta 2014

Lämmin siika-kappelileipä epätrendikkään keittiön tapaan



Lohikappelileipä on vanhoja suomalaisia ravintolaklassikoita. Pannulla paahdettua leipää, paistettua lohta, paistettu kananmuna, tomaattiviipale sekä kähärälehtisen persiljan oksa koristeena. Näin sen muistan. Päätin tuoda klassikon tähän päivään ja lisätä uutta makua joukkoon. Tämän lämpimän voileivän kulta-aikana lohi oli herrojen herkkua tuoreena Itämereltä, eikä mitään markettien norjalaista kassilohta kuten nykyisin.

Vaihdoin tämän ruokalajin hivenen tylsä(hkö)n lohen siikaan ja ajattelin lisätä samalla hiukan potkua kalaan, joka, vaikka onkin vallan maukasta paistettuna, kaipasi mielestäni lisämakua. Makustelin mielessäni erilaisia asioita, jotka saattaisivat toimia siian kanssa, ja päädyin tässä reseptissä esitettyyn vaihtoehtoon. Omasta ja Tuplaespresson mielestä tulos oli erittäin onnistunut ja suosittelen kokeilemaan. Itse asiassa Tuplaespresso totesi, että etenkin tilli-sipulipyree oli sitä erityistä, mitä Michel Roux Jr Britannian Masterchef Professionalissa kutsuisi ilmaisulla ”umph”, ja että jos hän jossain ravintolassa saisi tällaisen annoksen, hän lähettäisi isot kiitokset keittiöön ja kehuisi ravintolaa kaikille kavereilleen.




Siika-kappelileipä ja tilli-sipulipyree

                      leipäviipaleita (vaaleaa leipää) syöjien ja nälän määrän mukaan
1/2 -1             siikafilettä syöjää kohti
                      voita
1                    kananmuna / leipä sunny side up paistettuna
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
Tilli-sipulipyree ( 4 leivälle)
2                    keltasipulia viipaloituna
1,5 dl             silputtua hyvää tilliä
0,5 dl             kermaa
1                    kananmunan keltuainen
                      oliiviöljyä
                      voita
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä

Valmista ensin tilli-sipulipyree. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi, laita paistinpannu kuumenemaan ja pannulle ruokalusikallinen oliiviöljyä. Ruskista sipuleita pannulla niin, että ne ruskistuvat palamatta. Tarkoitus ei ole hauduttaa tai kuullottaa niitä, vaan ruskistaa. Kun sipulit ovat ruskistuneet, mausta niitä vähän suolalla ja valkopippurilla ja laita kerma sekä reilu nokare voita pannulle. Pyörittele sipulit voissa ja lisää joukkoon silputtu tilli. Sekoittele pannulla niin, että aineet sekoittuvat hyvin ja tilli kypsyy hieman ruskistumatta. Siirrä pannu sivuun ja anna seoksen jäähtyä lähelle huoneenlämpöä. Laita seos sauvasekoittimen kulhoon tai kutteriin, lisää yksi munankeltuainen ja sekoita tasaiseksi. Tilli-sipulipyree on valmis. Tarkista maku.

Puolita suomustetut siikafileet, joista pystyruodot on nypitty pois. Mausta ne pari tuntia ennen paistamista lihapuolelta sormisuolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla ja anna maustua huoneenlämmössä nahkapuoli alaspäin. Paista siikapalat pannulla reilussa määrässä voita nahkapuoli alaspäin ja käännä hetkeksi toisin päin ennen kuin otat ne pannulta. Pidä lämpimänä.

Paista leipäviipaleet pannulla voissa. Minun käyttämäni leipä oli Kanniston leipomon maalaisvuokaleipää, joka ei ole ihan tyhjää hiilaria kuten oli ennen vanhaan tällaiseen ruokaan käytetty ranskanleipä. Paista kananmunat sopivan kuumalla pannulla vain toiselta puolelta niin, että valkuainen hyytyy, keltuainen on vielä löysä eikä alapuoli ole palanut.

Kokoa leipä. Laita leipäviipaleelle siikapala, kalan päälle pyreetä ja kananmuna päälle tai viereen. Villiparsa oli erinomainen lisäke leiville ja australialainen Plan B:n valkoviini toimi erinomaisesti aterian kanssa. Bon appetit.



Ei kommentteja: