tiistai 6. toukokuuta 2014

MAITOVANUKKAAT ABC, osa 7 Lemon posset



Enemmän tietoa erilaisista maitovanukkaista on osassa 1

Britannian gastronominen lahja maailmalle “lemon posset”, sitruunakermavanukas, on varmaan maailman yksinkertaisin jälkiruoka. Se tehdään vähimmillään kolmesta aineksesta, kermasta, sokerista sekä sitruunasta ja sen tekemiseen menee aikaa enimmillään kymmenen minuuttia, minkä jälkeen vanukkaat saavat hyytyä jääkaapissa jokusen tunnin ajan ennen tarjoilua. Tai tarvittaessa vaikka seuraavaan päivään asti.  Toisin kuin pahat kielet väittävät, Britanniassa siis osataan tehdä muutakin kuin hukuttaa kaikki raaka-aineet minttuun. Tai... mitenkähän minttu mahtaisi toimia lemon possetin mausteena...




Lemon posset
(4 annosta)

2 sitruunaa
4 dl kuohukermaa
1,5 dl kidesokeria

Raasta kulhoon yhden sitruunan kuori ja purista molempien sitruunoiden mehu (noin 1 dl). Kaada kattilaan kerma sekä sokeri ja kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on sulanut ja kerma on kiehumispisteessä.

Kaada kuuma kerma kapeana nauhana sitruunamehun joukkoon koko ajan vatkaten. Siivilöi seos kannuun, täytä siitä jälkiruokamaljat ja laita vanukkaat jääkaappiin hyytymään. Muutaman tunnin kuluttua (vähintään) jälkiruoka on valmista nautittavaksi.

Lemon possetin voi koristella sitruunankuorisuikaleilla, sitruunanlohkolla tai sitruunamelissan lehdellä. Sitruunan maun kanssa sopivat hyvin myös vadelmat, mansikat, passionhedelmät, mangokuutiot ym.




Limettiposset, mansikoita ja basilikaa
(4 annosta)

1 sitruuna
1 limetti
ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
4 dl kuohukermaa
1,5 dl kidesokeria

10 mansikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl limettimehua
1 rkl Grand Marnier –likööriä
10 basilikanlehteä

Raasta kulhoon limetin kuori. Purista kulhoon sitruunan ja limetin mehu (noin 1 dl). Lisää inkivääri ja muskottipähkinä. Kaada kattilaan kerma sekä sokeri ja kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on sulanut ja kerma on kiehumispisteessä.

Kaada kuuma kerma kapeana nauhana sitruunamehun joukkoon koko ajan vatkaten. Siivilöi seos kannuun, täytä siitä jälkiruokamaljat ja laita vanukkaat jääkaappiin hyytymään vähintään muutaman tunnin ajaksi.

Huuhtele mansikat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Lisää mansikoiden joukkoon sokeri, limettimehu, sitruslikööri sekä hienonnetut basilikanlehdet. Anna seoksen mehustua huoneenlämmössä siihen asti kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Lusikoi vanukkaiden pinnalle mansikoita ja tarjoile.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Millainen tulos mahtaa tulla jos kerman sijaan käyttää maitoa?

Tuplaespresso kirjoitti...

En ole missään nähnyt sellaista lemon posset -reseptiä jossa kerma olisi korvattu maidolla, joten voi olla ettei toimi. Rasvan määrällä on varmaan oma vaikutuksensa tämän kemiallisen reaktion onnistumiseen ja maidon kanssa veikkaisin että lopputulos saattaa olla enemmän jotain kotijuuston tapaista.

Paula kirjoitti...

Iso kiitos jälleen tästä ABC-sarjasta! Kerman lisääminen ohuena nauhana mehun joukkoon toimi ja pelättyä juoksettumista ei tapahtunut. Huomiset ruokavieraatkin varmasti kiittävät :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiva jos voidaan olla avuksi :) Lemon/lime posset on kertakaikkiaan loistava keksintö.