lauantai 31. toukokuuta 2014

Tom yum



Tom yum on maailmalla varmaan kaikkein tunnetuin thaimaalainen keitto. Se on suosittu  myös alueen muissa maissa ja siitä on paikallisesti olemassa lukuisia versioita, joiden nimen jatko-osa kertoo, mitä ainetta keitossa on käytetty. Wikipedian  mukaan jättikatkarapua sisältävä Tom yum goong on eniten turistien suosiossa oleva versio. Epätrendikkäältä keittiöltä puuttuu omakohtainen kokemus aidosta keitosta paikan päällä syötynä, mutta brittiläisen ruokaviihdeohjelman Market Kitchenin inspiroimana tein ikioman version, ja jummi jammi (yum yam), siitä tuli syötävän hyvää.



Tom yum yam

8 kpl              kokonaisia kuorellisia kypsentämättömiä tiikerirapuja
4                    kampasimpukkaa ohuina viipaleina
1 l                  hyvää (kala- tai) kanalientä
2 rkl               tom yum  -tahnaa
60 g               herkkusientä ohuina viipaleina
1                    tomaatti kaltattuna, siemenet poistettuna ja suikaloituna
1                    chilipalko hienonnettuna, siemenet poistettuna
1                    valkosipulin kynsi viipaleina
                      pieni pala inkivääriä
1                    kevätsipuli viipaloituna
½ dl               thai kalakastiketta
                      tuoretta korianteria silputtuna
                      limetin mehua
                      rypsiöljyä

Kuori ravut ja poista suoli. Säästä kuoret ja päät. Paloittele ravut ja laita sivuun odottamaan. Voit jättää yhden ravun lautasta kohti kokonaiseksi. Itse tajusin sen vasta jälkiviisaana.

Laita wokkiin tai sopivalle pannulle noin ruokalusikallinen öljyä, kuumenna se ja lisää ravun päät ja kuoret. Paistele niitä, kunnes ne ovat muuttuneet punaruskeiksi. Lisää joukkoon tahna, inkivääri ja viipaloitu valkosipuli. Pyörittele kuoret pastassa ja anna kypsyä – älä polta. Lisää käyttämäsi liemi, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua pari-kolme minuuttia. Liemestä riippuen tarkista suolan tarve.
 
Siivilöi liemi toiseen astiaan ja lisää siihen kalakastike, hienonnettu chili, tomaatti, herkkusienet ja kevätsipuli. Kuumenna hetki ja lisää ravut joukkoon. Älä enää keitä.

Asettele lautasen pohjalle kampasimpukan viipaleet ja  lisää keitto lautaselle. Kuuma keitto kypsentää kampasimpukan hetkessä.  Purista lautaselle muutama tippa limemehua ja ripottele pinnalle korianteria.  Nam yam.

Keiton kanssa syötiin raputäytteisiä pasteijoita.


Rapupasteijat

0,5 dl jasmiiniriisiä
1 dl vettä
ripaus suolaa
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 tl kalakastiketta
hyppysellinen raastettua limetinkuorta
2 rkl hienonnettua tilliä
1 iso kevätsipuli
100 g katkaravun- tai jokiravunpyrstöjä (suolaliemessä)
1 muna
ripaus valkopippuria
1 pkt (5 kpl) voitaikinalevyjä = 10 pasteijaa
kananmunaa pasteijoiden voiteluun

Keitä jasmiiniriisi kypsäksi miedosti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Sekoita riisiin sweet chili –kastike, kalakastike, limetinkuori, tilli sekä ohuiksi viipaleiksi leikattu kevätsipuli. Purista ravunpyrstöt nyrkissä mahdollisimman kuiviksi ja hienonna ne veitsellä. Lisää riisin joukkoon hienonnettu ravunliha sekä kananmuna ja sekoita. Mausta valkopippurilla.

Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa ne puoliksi. Kauli taikinalevy hiukan ohuemmaksi ja laita taikinan keskelle lusikallinen täytettä ja käännä pasteija kiinni. Kuvien muovinen pasteijamuotti on ihan ehdoton tässä hommassa. Voitele pasteijat kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia.





Ei kommentteja: