perjantai 6. kesäkuuta 2014

Nasi goreng ja wasabikurkut



Indonesialaisperäinen ruokalaji  Nasi Goreng on suomeksi käännettynä ”paistettu riisi”. Tämä lienee indonesialaisten pyttipannu, sillä riisin tulee olla edellispäiväistä. Yli yön säilytetty riisi, johon lisätään paikallisten mausteiden ja maustekasvien lisäksi joko kanaa, possua tai katkarapuja, selvästikin antaa pyttipannumaisen vaikutelman. Tätä syödään paikallisesti aamiaiseksi, joka ehkä puutteellisten kylmätilojen vuoksi on ollut pakollista, jotta eilinen ruoka ei pilaantuisi. No, olkoon historia mikä tahansa, Nasi Goreng on yksi maailman suosituimmista ruoista. Itse tutustuin tähän ensimmäisen kerran työskennellessäni Porissa joskus -79. Ravintolassa, jossa työpaikkaruokailimme, oli tätä aika ajoin tarjolla lounaalla. Toimiston naisväki ihasteli, että ”ihanaa, siellä on tänään Nasia”, ja minä ihmettelin, mitä se semmoinen on. Ruokatunnillahan se sitten selvisi.


 
Nasi Goreng

2 dl                pitkäjyväistä riisiä (basmatiriisiä)
4 dl                kanalientä

Keitin riisin kanaliemessä hitaasti kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kaikki neste oli imeytynyt riiseihin. Levitin riisit pöydälle leivinpaperin päälle jäähtymään ja laitoin ne avoimessa kulhossa jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Riisin tulee olla kuivaa, jotta siitä tulee irtonaista paistettaessa.

1,5                 sipulia silputtuna
2                    valkosipulin kynttä hienonnettuna
250 g             porsaan sisäfileetä suikaleina
200 g             pakastekatkarapuja sulatettuna ja vesi pois puristeltuna
1 (-2)             chilipalkoa viipaloituna
½ tl                korianterinsiemeniä rouhittuna
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
2 – 3 rkl         Ketjap Manista  (makea soijakastike)
1 rkl               thai kalakastiketta
3                    kevätsipulia viipaloituna
1 kpl              kananmuna / annos paistettuna ”sunny side up”
                      korianteria ja/ tai lehtipersiljaa
                      öljyä paistamiseen

Laitoin ensiksi pannulle possunlihasuikaleet, ruskistin ne öljyssä, maustoin suolalla ja mustapippurilla ja siirsin sivuun odottelemaan. Pannun pyyhintä, uutta öljyä pannulle ja sipulit paistumaan pariksi minuutiksi. Sitten joukkoon valkosipuli ja vielä minuutti pari paistoa. Sen jälkeen lisäsin possusuikaleet, korianterin, katkaravut ja chilin joukkoon. Tässä vaiheessa tarkistin suolan. Katkarapuja ei saa paistaa liian kauaa, etteivät ne sitkisty. Olin irrotellut sormin kylmästä riisistä mahdolliset paakut rikki ja lisäsin riisin pannulle.  Sekoitin joukkoon Ketjap Maniksen ja kalakastikkeen ja kuumensin riisin. Lopuksi lisäsin kevätsipuliviipaleet. Jos seos on liian paksua, voi lisätä joukkoon vähäsen kanalientä.
Paistoin kananmunat toisella pannulla yhdeltä puolelta niin, että keltuainen säilyi juoksevana ja nostin munan annoksen päälle lautaselle. Koristeeksi lisäsin vielä silputtua lehtipersiljaa (ja/tai korianteria).



Wasabikurkut

½                   kurkkua mahdollisimman ohuina viipaleina
1 rkl               sokeria
1 rkl               riisiviinietikkaa (käytin tavallista Rajamäen etikkaa hienomman puuttuessa, hyvin toimi)
¼ tl                suolaa
1 rkl               wasabitahnaa

Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita kurkkuviipaleet kannelliseen astiaan, lisää marinadi ja sulje kansi.

Ravista kuten mummon- eli hölskykurkut ja laita jääkaappiin.  Parhaimmillaan seuraavana päivänä.



Ei kommentteja: