tiistai 17. kesäkuuta 2014

Se pahuksen karkkipossu




Pakkohan sitä kai on joskus laittaa. Kaikki ovat jo laittaneet, joten eihän se ole enää  trendikästä? Hyvää kuitenkin, sen todisti taas Taste of Helsingissä Farangin kookoksella maustettu versio karkkipossusta. Niinpä siis toimeen ja possu pataan ja sieltä pannulle.


Karkkipossu Farangin tapaan (hieman mukailtuna)

750 g             luutonta possun kylkeä kamara poistettuna
                      suolaa

Haudutusliemi
4 dl                vettä
2 dl                soijakastiketta
1 dl                valkoviiniä
1/2 dl             ruokokidesokeria
1/2 dl             osterikastiketta
2                    valkosipulin kynttä viipaleina
5 cm              pätkä tuoretta inkivääriä
½ rkl              korianterin siemeniä
1                    kanelitanko
2                    tähtianista
4                    valkopippuria

Ota possu huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen toimenpiteitä. Hiero pintaan suolaa ja tee haudutusliemi. Kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipulin kynnet ja laita ne pataan. Lisää muut aineet joukkoon ja kiehauta liemi. Laita possupala pataan ja pata uuniin 160 asteeseen n. 3 tunnin ajaksi. Nosta possu liemestä ja aseta se lautaselle. Laita päälle paino ja laita yöksi jääkaappiin.  Siivilöi haudutusliemi ja laita myös se kulhossa yöksi jääkaappiin.


Karamellikastike

2 dl                haudutuslientä
½ dl               vettä
2 dl                demerarasokeria
(1                   tähtianis)
(1                   kanelitanko)

Pinnalle
                      paahdettuja seesaminsiemeniä
                      tuoretta chiliä viipaleina
                      silputtua tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa

Kuori jäähtyneen haudutusliemen päältä pois rasva. Lisää halutessasi joukkoon tähtianis ja kanelitanko. Minusta makua oli jo niin runsaasti, että skippasin tämän ja kuumensin haudutusliemen ilman lisämausteita. Laita toiseen kasariin ½ dl vettä ja ruokosokeri ja kuumenna kunnes sokeri sulaa. Heiluttele kasaria jotta sokeri sulaa, älä sekoita. Kaada haudutusliemi joukkoon ja keitä, kunnes liemi karamellisoituu. Älä keitä liikaa, jotta siitä ei tule paksua siirappia tai toffeeta. Keittäessä sokerikastike kuohuu voimakkaasti, joten ole valmis ottamaan hetkeksi pois liedeltä, kun vaahto alkaa nousta. Tahmainen kastike ei ole kiitollisinta siivottavaa hellalle palaneena.

(Farangin resepti käskee friteerata possukuutiot, mutta minä paistoin ne pannulla rapeiksi.)
Paista possukuutiot rapeiksi öljyssä tai ihan vain paistinpannulla. Pyöritä possukuutioita kastikkeessa, ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja ohuita chiliviipaleita ja tarjoile basmatiriisin tai vaikkapa pieneksi kuutioidun ja paistetun polentan kanssa, kuten tässä (polentareseptimme löytyy täältä Venetsian karnevaalien kohdalta).


2 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Ihanat kuvat! Ja kyllä se vaan niin hyvää on.

Harmittavaa että itsellä jäi tuo Taste of Helsinki väliin...

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää on, mutta niin makeaa ettei kovin usein tai kovin paljoa pysty syömään :)
Toivottavasti ensi vuonna vietetään taas uutta taste of Helsinkiä.