tiistai 29. heinäkuuta 2014

Lisää hellepäivän ruokaa: sipulipannukakkua ja katkarapu-avokadosalaattia




Näillä keleillä ei kauheasti huvita huhkia lieden ääressä, joten aina on tarvetta sellaisille resepteille joissa ruoka valmistuu lähes itsestään ja tiskin määräkin jää huomattavan vähäiseksi. Ateria saisi olla ihan oikeaa ruokaa, vaikka periaatteessa kyllähän sitä eläisi pelkällä salaatilla, voileivillä ja hedelmilläkin, mutta… Yksi hellepäivän ”one-pot-wonder” (tai ainakin melkein) on suolainen pannukakku. Esityöt minimaaliset ja kun sipulit on kuullotettu, pannari valmistuu uunissa reilussa puolessa tunnissa lähes vahtimatta. Tiskattavaa: mittamuki, pari sekoituskulhoa, vispilä, raastin, valurautapannu, leikkuulauta ja veitsi. Niin, ja sitten lautaset sekä ruokailuvälineet. Ei paha…

Sipulipannukakkua ja katkarapu-avokadosalaattia, silvuplee. Jos jollain lukijalla veneessään on käytettävissä uuni, tämä sopii tekotapansa ja helppoutensa vuoksi erityisen hyvin myös venemuonaksi. Ohje on neljälle. Kannattaa kokeilla.




Sipulipannukakku

2 dl vehnäjauhoa
2 munaa
4 dl maitoa
1/4  tl suolaa
0,5 dl tuoretta tilliä
2 rkl tuoretta korianteria
ripaus cayennepippuria
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
1 dl vanhaa goudaa hienona raasteena
2 uuden sadon punasipulia varsineen (tai 1 punasipuli ja 2 kevätsipulia)
pari nokaretta voita

Valmista ensin pannukakkutaikina. Vatkaa kulhossa keskenään munat, maito sekä vehnäjauho ja lisää suola sekä hienoksi leikatut tilli, korianteri ja ohuiksi viipaleiksi leikatut sipulinvarret. Mausta mustapippurilla sekä varovasti cayennepippurilla. Sekoita taikinaan lopuksi juustoraaste ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa punasipuli pienehköiksi kuutioiksi ja kuullota ne paistinpannulla voissa pehmeiksi. Kaada ja sekoita sipulit pannukakkutaikinan joukkoon ja pyyhi paistinpannun reuna puhtaaksi talouspaperilla. Lisää paistinpannulle nokare voita ja laita pannu kuumaan uuniin. Kun voi on sulanut ja ruskistunut, ota pannu uunista ja pyöräytä sen verran että voi peittää pannun koko pohjan. Kaada pannukakkutaikina pannulle kuuman voin päälle ja laita pannu uuniin. Kypsennä sipulipannukakkua ensin 30 minuuttia, sitten suojaa pannukakun pinta alumiinifoliolla ja paista vielä 10-15 minuuttia kunnes pannukakku on kypsä myös keskeltä. Ota pannu uunista ja anna pannukakun jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilua.



Katkarapu-avokadosalaatti

200 g katkarapuja suolaliemessä
4 keitettyä munaa
1 ready-to-eat –avokado
hiukan sitruunamehua avokadopaloille
friseesalaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 kurkku
puolikas punasipulia
kastike
1,5 dl maustamatonta jogurttia
0,5 dl tuoretta tilliä
ripaus cayennepippuria
hiukan hunajaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita kastike maustumaan, valuta katkaravut ja pilko muut salaattiainekset suupalan kokoisiksi sekä purista avokadopalojen päälle hiukan sitruunamehua. Sekoita salaattiainekset keskenään, annostele lautasille ja lisää kastike.



2 kommenttia:

kulkuripuutarhuri kirjoitti...

Sipulipannukakku kuulostaa ihanalta kesälounaalta. Kasvimaalta tulee nyt niin runsaasti sipulia ja yrttejä, että taidanpa kokeilla vaikka vielä tänään!

Tuplaespresso kirjoitti...

Sipulipannari on melkein kuin piirakka, kun nuo sipulit ja yrtit nousevat paistettaessa taikinan pinnalle. Ja jos jotain jää, tämä on tosi hyvää ja mehevää seuraavanakin päivänä ;)