lauantai 20. syyskuuta 2014

Rapeaa lehtikaalisalaattia ja vihreä Fisherman's Pie


Lehtikaali on nyt niin muotia, että ainoatakaan ruokasivustoa ei voi avata etteikö siellä tehdä lehtikaalisipsejä ja lehtikaalisalaattia ja lehtikaalikeittoa ja lehtikaali… Eikä ihme, sillä lehtikaali ON hyvää. Tosi harrastajat ovat viljelleet sitä jo vuosikaudet ennen kuin media löysi sen ja  ensimmäinenkään lehtikaalin lehti ilmestyi ruokakaupan tiskille. Wikipedia väittää lehtikaalin sisältävän erityisen paljon mm rautaa, mutta Finelin mukaan asia olisikin täysin päinvastoin. Mitähän näistä sitten pitäisi uskoa…

viikon kasvis   35 / 52   Lehtikaali





Lehtikaalisipsejä meillä on tehty aika ajoin, samoin pestoa tai keittoa. Liian vähän kuitenkin suhteessa siihen, miten maukas tämä vihreä lehtivihannes on. Nyt on hyvä syy korjata puute. Lehtikaalisipsit antavat lounassalaatille mukavaa rapeutta. Fisherman’s pie keksittiin siitä, kun edellisestä ateriasta oli jäänyt tähteeksi iso kasa perunasosetta. Aina sellaista ei viitsi upottaa sämpylätaikinaankaan, joten M kävi hakemassa marketista mehevän palan tuoretta turskaa. Kalavuoan päällimmäinen kuorrutus valmistettiin lehtikaalista, herneistä, tillistä ja perunamuusista. Turskan sijasta kalana voi käyttää jotain muutakin vaaleaa kalaa, vaikka pakasteseitiä.

* * * * * * *




Lehtikaalisipsit

4-5  isoa lehtikaalin lehteä
1 tl  sitruunamehua
2 tl  oliiviöljyä
1/4  tl  suolaa
(ripaus mustapippuria myllystä)
(hitunen sipulijauhetta)

Revi lehdet lehtiruodin ympäriltä koivunlehden kokoisiksi riekaleiksi. Sekoita keskenään sitruunamehu, oliiviöljy sekä suola (mustapippuri ja sipulijauhe) ja pyörittele kaalinpalat mausteseoksessa. Levitä lehdet uuniritilälle leivinpaperin päälle ja paista 150 asteessa 15 minuuttia, minkä jälkeen sammuta uuni, kääntele hiukan lehdenpaloja, avaa luukku raolleen ja anna lehtikaalisipsien rapeutua jäähtyvässä uunissa vielä toiset 15 minuuttia.

* * * * * * *



Rapea lehtikaalisalaatti

salaatti
puolikas mango (mieluummin aavistuksen raaka)
1  avokado
2  keskikokoista keitettyä porkkanaa
1 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
50 g  fetajuustoa
2 rkl  seesaminsiemeniä, tummia/vaaleita
noin 5 dl  (ilmavasti mitattu) rapeita lehtikaalisipsejä (resepti yllä)
kastike
1 dl  kookosmaitoa
3 rkl  maapähkinävoita
1 rkl  kalakastiketta
1 tl  chilitahnaa
2 tl  fariinisokeria
2 tl  limettimehua
2 rkl  oliiviöljyä
1 rkl  limettimehua

Valmista ensin kastikepohja. Kiehauta keskenään kookosmaito, maapähkinävoi, kalakastike, chilitahna, fariinisokeri sekä 2 tl limettimehua ja sekoita kunnes kastike on tasaista. Jäähdytä seos ja ota siitä erilleen 4 rkl kastiketta, notkista se oliiviöljyllä sekä 1 rkl limettimehulla ja sekoita hyvin.

Leikkaa mango, avokado sekä keitetyt porkkanat pienehköiksi paloiksi. Pilko fetajuusto vajaan sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään, jaa kahdeksi annokseksi ja kaada salaatin päälle oliiviöljyllä notkistettua kastiketta.

* * * * * * *




Green Fisherman’s Pie eli Vihreä kala-perunasoselaatikko
(neljälle)

600 g  vaaleaa kalaa, turskaa, seitiä tms
5 dl  maitoa
50 g  voita
5 rkl  vehnäjauhoa
suolaa
valkopippuria
2 rkl  voita
pieni sipuli
50 g  hienoksi leikattua lehtikaalia (ilman keskiruotia)
200 g  pakasteherneitä
2 rkl  hienonnettua tilliä
1 dl  maitoa
suolaa
valkopippuria
5 dl  (eilispäivän) perunasosetta
40 g  raastettua cheddaria (parmesaanikin kelpaa)

Kuumenna laakeassa kattilassa 5 dl maitoa kiehumispisteeseen ja nosta kalapalat maidon joukkoon. Keitä kalaa (riippuen kalan paksuudesta ja lämpötilasta) 4-10 minuuttia kunnes se on puoliksi kypsää ja pysyy vielä hyvin kasassa. Nosta kalanpalat siivilään hetkeksi valumaan ja siitä voidellun uunivuoan pohjalle. Säästä kuuma maito kastiketta varten. Mausta kalanpalat suolalla ja valkopippurilla.

Sulata kattilassa 50 g voita ja lisää joukkoon 5 rkl vehnäjauhoa. Sekoittele kunnes jauhot ovat turvonneet, mutta eivät ruskistuneet. Lisää kuumaa maitoa vähitellen ja koko ajan sekoittaen anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla sekä valkopippurilla ja kaada kastike uunivuokaan kalojen päälle.

Sulata kattilassa 2 rkl voita ja lisää joukkoon ihan pieniksi kuutioiksi leikattu sipuli. Kuullota sipulia minuutin ajan. Lisää joukkoon hienonnettu lehtikaali ja anna niiden kuullottua yhdessä parin minuutin ajan. Lisää herneet sekä tilli ja kypsennä sekoitellen kunnes herneet ovat pehmenneet. Lisää 1 dl maitoa, sekoita hyvin ja soseuta sauvasekoittimella, mutta ei liian hienoksi. Mausta suolalla sekä valkopippurilla, lisää perunasose ja kuumenna sekoittaen. Lisää juustoraaste (ja tarvittaessa vielä tilkka maitoa), sekoita ja levitä vihreä perunasose vuokaan päällimmäiseksi.

Paista vuokaa 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta alkaa hiukan ruskettua. Anna ruoan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.

Kannattaa sitten valita sellainen vuoka johon mahtuu koko annos, ettei käy kuten tässä. Fisherman's Pie maistuu huomattavasti paremmalta kuin miltä se näyttää. Tällaisesta laatikkoruoasta on mahdotonta saada aikaan syötävän näköistä kuvaa...



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Annoskuva ruudullisen pyyhkeen päällä on kyllä ihan kohtalaisen syötävän näköinen :) Johtuuko sitten siitä tummanvihreästä koristeesta? Voin uskoa että erilaiset laatikkoruuat ovat kuvaajalle pikkuisen "haastavia". Välillä blogeissa näkee aika paljon hurjemmankin näköisiä otoksia.

Tuplaespresso kirjoitti...

Meinasi tulla vielä hurjemman näköinen lopputulos, kun tämä vuoka paistui uunissa ritilän päällä ja ritilä ei sitten ollutkaan kunnolla kannakkeiden välissä ;D Sain onneksi vuoan ajoissa kiinni ja tasoitettua pinnan niin, ettei siitä huomaa roiskuneen isoa lätäkköä pitkin avonaista luukkua ja uunin pohjaa... Että tällaisia keittiösattumuksia.