tiistai 7. lokakuuta 2014

Suppilovahveroista leipää ja kohokkaita



Suppissoppaa, suppissoosia, suppispizzaa, suppis-sipulipaistosta, niitä kaikkia on tehty jo tänä syksynä. Mutta kun suppilovahveroon ei oikein helpolla edes kyllästy, niin taas niitä piti pussillinen ostaa. Nyt suppiksia upotettiin leipätaikinaan ja kohokkaisiin. Kohokkaasta tulee jonkin verran tiskiä, mutta muuten kohokkaan valmistaminen ei ole vaikeaa. Kannattaa kokeilla vaikka tällä reseptillä.


viikon kasvis 38 / 52    suppilovahvero

Suppilovahvero, joka viihtyy kuusimetsässä, on kantarellin ja mustatorvisienen sukua, eikä tarvitse esikäsittelyä ennen ruoanvalmistusta. Suppiksia voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla, joskin tuoreeltaan ne ovat ruoanlaitossa nyt ihan parhaimmillaan.



Suppisleipä

100 g suppilovahveroita
2 rkl hienonnettua sipulia
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
5 dl vettä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 dl vehnäjauhoa
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl hienonnettuja kuivattuja suppilovahveroita
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoa
1 rkl ruokaöljyä

Aloita paistamalla suppikset ja sipulit. Kuumenna voi ja ruokaöljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipulit. Lisää suppilovahverot ja sekoittele kuumalla pannulla kunnes sienistä on haihtunut liika kosteus. Leikkaa sieni-sipuliseos hienoksi silpuksi ja jätä jäähtymään.

Laita kulhoon hiukan yli kädenlämpöinen (n 42 astetta) vesi ja sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri, 1 dl vehnäjauhoa, kaurahiutaleet sekä kuivatut sienet jauheena. Anna seoksen olla huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia. Lisää taikinaan hienonnettu sieni-sipuliseos, suola sekä vehnäjauho vähän kerrallaan. Sekoita viimeksi taikinan joukkoon ruokaöljy ja kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Tasoita taikina matalaksi levyksi, ripottele pinnalle hiukan vehnäjauhoa ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunniksi.

Ennen paistamista painele leipään taittoviivat, joista valmis leipä voidaan jakaa pienemmiksi paloiksi. Kypsennä suppisleipää uunissa  225 asteessa noin 15 minuuttia.








Suppilovahverokohokkaat
(3-4 pientä kohokasta)

100 g suppilovahveroita
3 rkl silputtua sipulia
1 rkl voita
1 muna
1 keltuainen
1,5 dl maitoa
1/4  tl suolaa
0,5 dl vehnäjauhoa
2 keltuaista
3 valkuaista
vuokiin
voita
parmesaaniraastetta

Yksi muna ja yksi keltuainen, kaksi keltuaista, kolme valkuaista - meniköhän se nyt varmasti oikein...?


Sulata paistinpannulla voi ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää suppilovahverot ja sekoittele niitä kuumalla pannulla kunnes enin kosteus on haihtunut sienistä. Leikkaa sieni-sipuliseos ihan hienoksi silpuksi ja jätä jäähtymään.

Vatkaa muna sekä yksi keltuainen vaaleaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa maito sekä suola ja kaada lähes kiehuva neste munavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää vehnäjauho, sekoita hyvin ja palauta seos takaisin kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes jauhot turpoavat ja kattilaan muodostuu tanakka massa. Vatkaa joukkoon loput kaksi keltuaista yksi kerrallaan. Lisää kohokastaikinaan sieni-sipulisilppu ja sekoita hyvin.

Voitele suorareunaiset kohokasvuoat huolella reunoja myöten ja ripottele niihin hienoksi raastettua parmesaanijuustoa. Kääntele vuokia kunnes koko sisäpinta on parmesaaniraasteen peitossa ja kopistele ylimäärä pois.


Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita kohokasmassan joukkoon ensin kolmannes valkuaisvaahdosta ja sitten loput varovasti käännellen. Täytä voidellut kohokasvuoat ja kypsennä kohokkaita 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoile heti.

Suppilovahverokohokkaiden ja salaatin kanssa lautasella on saksanhirven kyljyksiä ja riistakastiketta. Suppilovahveroleivän kanssa lautaselta saa puhdistetuksi kaiken kastikkeen viimeistä pisaraa myöten.


Ei kommentteja: