maanantai 13. lokakuuta 2014

Vichyssoise on klassikko




Hienon ”vichyssoise” –nimen taakse kätkeytyy vanha kunnon purjo-perunasosekeitto. Eilisestä jäi sen verran perunasosetta, että halusin käyttää sen hyödyksi johonkin muuhun kuin niihin iänikuisiin sämpylöihin / perunalettuihin / jauheliha-perunasosevuokaan. Ja kun vichyssoiseen tarvitaan perunaa, joka soseutetaan, siihen keittoon voi yhtä hyvin lisätä jo olemassa olevaa perunasosetta. Tähteistä tuli loistava ateria kahdelle.


Vichyssoise / purjo-perunasosekeitto

1 iso tai 2 pientä purjoa (vain valkoinen osa)
2 rkl voita
6 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
2 rkl silputtua ruohosipulia
400 g valmista eilispäivän perunasosetta
hiukan valkopippuria myllystä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 dl kuohukermaa
valmiiseen keittoon
ohuita purjorenkaita
hienoksi leikattua lehtipersiljaa
hienoksi leikattua ruohosipulia

Viipaloi purjo(t) ohuiksi viipaleiksi ja kuullota ne kattilassa voissa. Lisää vesi, liemikuutio sekä ruohosipuli, kuumenna kiehumispisteeseen ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää perunasose ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, mausta valkopippurilla sekä muskottipähkinällä, lisää kerma ja sekoita hyvn. Kuumenna vielä kerran kiehumispisteeseen ja tarjoile. Ripottele keiton päälle muutamia ohuita purjorenkaita, lehtipersiljaa sekä ruohosipulia.


Ei kommentteja: