torstai 8. tammikuuta 2015

Lota lota fish & chips made in Finland



Mateen liha on koostumukseltaan sopivaa friteerattavaksi. Mateen etuosa selkäfileineen meni jo muhennokseen ja pyrstöosasta tuli ihan mahtavat  fish & chipsit.



Made fish & chips

1- 1 ½  kg      madetta
frittitaikina
200 g             vehnäjauhoja, jotka on jäähdytetty kulhossa jääkaapissa
3 dl                kylmää olutta
1 ½ tl             leivinjauhetta
1 tl                 suolaa
                      vehnäjauhoja
                      suolaa
                      rypsi- tai rapsiöljyä friteeraukseen
perunat
2-4 kpl           jauhoista perunaa (koosta riippuen)

Fileoi made eli irrota se rangastaan ja paloittele sopiviksi reilun kokoisiksi, ruodottomiksi paloiksi.

Frittitaikinan osien kylmennysohjeet ja sekoitussuhde ovat The Guardianin sivuilta. En ole kokeillut, mikä merkitys lopputulokseen on huoneenlämpöisillä jauhoilla versus viilennetyt jauhot.

Sekoita taikina juuri ennen friteerausta. Lisää kulhoon olut sekä leivinjauhe ja suola. Sekoita taikina. Jauhota kalanpalat vehnäjauhon ja suolan sekoituksessa. Dippaa kala frittitaikinaan ja laita se 180˚C öljyyn ja liikuta aluksi kalanpalaa rasvakeittimessä tai kattilassa, jotta se ei tarttuisi kiinni astian pohjaan tai reunoihin. Kannattaa paistaa yksi, korkeintaan kaksi palaa kerrallaan, jotta ei tule sotkuista lopputulosta.

Esikeitä perunat kuorineen. Käytin isoja Nicola-perunoita ja keitin niitä 15 minuuttia. Ota perunat jäähtymään lautaselle ja kun ne ovat huoneenlämpöisiä lohko ne terävällä veitsellä varoen rikkomasta kuorta, jos haluat siis friteerata kuorineen, kuten minä. Muuten voit kuoria ja lohkoa perunat jo ennen esikeittoa. Tarkista silloin kypsyys vaikkapa terävällä veitsellä. Taputtele lohkotut perunat kuiviksi ja jäähdytä ne jääkaapissa. Tämän ja seuraavat välijäähdytyksen tarkoitus on aikaansaada rapea lopputuote.

Friteeraa jäähtyneet perunalohkot 140˚C öljyssä neljän-viiden minuutin ajan. Tässä vaiheessa niiden ei ole vielä tarkoitus ottaa väriä. Valuta perunat talouspaperin päällä ja jäähdytä ne taas jääkaapissa. Lopullinen paisto tapahtuu 180˚C lämpöisessä öljyssä noin 5 minuutin ajan eli kunnes ovat kauniin kullanruskeita.

Tarjoile friteeratun mateen ja lohkoperunoiden kanssa vaikkapa tätä herkullista tillimajoneesia.


Tillimajoneesi

1 muna
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl dijon sinappia
2 tl sitruunamehua
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
valkopippuria
suolaa
2 dl rypsiöljyä

Kaada kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja aja ne majoneesiksi sauvasekoittimella. Aikaa tähän kuluu vajaa minuutti ja tämä majoneesi onnistuu aina.



2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Ihana annos! Ei olekaan tullut mieleen koskaan madetta friteerata, vaikka sehän on varmasti oikein loistava tuohon tarkoitukseen.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Made sopii erinomaisesti friteerattavaksi. Kannattaa kokeilla kun seuraavan kerran made eksyy keittiöösi ;)