torstai 29. tammikuuta 2015

Wanhanajan levylihapiirakka



Retroruoka on, paitsi ainakin silloin tällöin pop, myös kokoelma vanhoja ja hyviksi koettuja reseptejä, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet antamaan keittiöissämme tilaa uusille resepteille. Käyttämättömyys ei kuitenkaan vähennä niiden arvoa, kuten crepes suzettesta huomasimme. Tähän vanhaan tuttuun ruokaan me päädyimme sattumalta. Ohjelmaamme tuli muutos ja yks kaks meiltä puuttui päivän ruoka. Onneksi kaapissa oli jauhelihaa, joka tosin oli varattu toisiin tarkoituksiin seuraavalle päivälle, mutta viis siitä, siellä se kuitenkin oli. Huomennahan saisi uutta tilalle. Pakastimesta löytyi iso voitaikinalevy ja muut aineet olivat peruskeittiöasioita. Muniakin oli kaapissa. Jauhelihahan on monipuolinen raaka-aine, josta on moneksi. Nyt se päätyi voitaikinakuoreen piirakan ainesosaksi.



Lihapiirakkalevy voitaikinakuoressa

1 eli 600g      iso voitaikinalevy
350 g             naudan paistijauhelihaa
1                    iso sipuli silputtuna
1                    valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl                 kuivattua timjamia
1 dl                keittämätöntä puuroriisiä
1                    lihaliemiamme
3,5 dl             vettä
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä      
rypsiöljyä paistamiseen
2                    raakaa kananmunaa +
1                    kananmuna voiteluun

Sulata voitaikinalevy ohjeen mukaan ja kauli sitten sopivan kokoiseksi. Sillä aikaa, kun taikina sulaa, laita vesi kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen lihaliemiamme ja riisi ja keitä 15 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Riisin pitää jäädä kosteaksi eikä se saa olla liian kuivaa. Näin se sitoo paremmin ainekset keskenään. Ota riisi ja levitä se vaikka lautaselle jäähtymään. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Ruskista jauhelihaa öljyssä pannulla ja lisää joukkoon myös sipuli, valkosipuli ja timjami. Mausta seos suolalla ja pippurilla, levitä se lautaselle ja jäähdytä. Jos voitaikinaan lisää kuumia täytteitä, pehmenee taikina ja lopputulos ei ole halutun mukainen.

Laita kaulittu voitaikina uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan.  Sekoita kulhossa täyteaineet ja sekoita niiden joukkoon kaksi kananmunaa sitomaan massaa.  Levitä täyte taikinalevylle ja käännä levy sen päälle kaksinkerroin. Riko kananmuna kuppiin, sekoita se haarukalla ja voitele sillä taitossauma ja päädyt.  Jos taikinaa jää päädyistä yli, leikkaa ylimääräinen pois. Tee haarukalla reikiä piirakkalevyn pintaan ja voitele pinta munalla. Paista 200 ˚C uunissa 35 - 45 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea ja taikina on kypsynyt. Kaikki piirakan sisällä olevat aineethan ovat jo kypsennettyjä.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lapsuuden herkku! Äitini (ja minä) tosin käyttää voitaikinan sijaan hiivataikinaa, jolla tulee hieman erilainen piirakka.

Anonyymi kirjoitti...


Mukava retrohenkinen lihapiirakka ohje.
Lyötysikö lisää 70- luvun ruoka ohjeita?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ luimupupu
Tulee varmaan ihana piirakka. Hiivataikina pitää vaan ymmärtää tehdä ajoissa, kun voitaikinan voi ottaa pakasteesta ja se on puolessa tunnissa käyttökelpoista :)

@ Anonyymi
Retroa löytyy kun klikkaa oikean sivupalkin tunnistetta
retroruokia
tai
klassikko
ja reseptejä tulee lisää kunhan ehditään tehdä :)