torstai 26. helmikuuta 2015

Limettilohta, avokadosalsaa, parsaa ja uppomuna




Uunilohi, miten ruoanlaitto voikaan olla näin helppoa!
Onkohan se jonkinlainen kevään merkki, kun alkaa tehdä mieli vihreitä ruokia? Parsaa, avokadoa, limettiä? Lohikin on kuorrutettu limetillä. Perinteisen uunilohen resepti on nyt päivitetty raikkaammaksi ja keväisemmäksi. Tämän helpompaa lohen kokkaaminen ei enää voi olla. Lohen kanssa tarjoillaan keitettyä vihreää parsaa, avokadosalsaa ja uppomuna. Jos ihan välttämättä haluaa lautaselle jotain perinteistä hiilaria, limettilohen kanssa voi tarjota perunasosetta.
 



viikon kala   09 / 33   Lohi

Lohi,  Salmo salar

Kuva: Lapin Kalatalouskeskus

Lohet luokitellaan kahteen sukuun, meille tutumpaan Atlantin loheen (Salmo) ja Tyynenmeren lohikaloihin (Oncorhyncus). Kauniin punalihainen lohi on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimpiä ruokakaloja ja samalla yksi eniten viljelty kala. Tilastollisesti (kasvatettu Norjan) lohi on myös Suomen eniten syöty kala, jota kuluu vuodessa noin 4,3 kg/henkilö. Sen tarjoushintojen kanssa kotimaisen kalan on aika vaikea kilpailla.

Lapin kalatalouskeskus kertoo lohesta kaiken tarpeellisen ja lisää meidän lohireseptejämme täältä.




Limetillä maustettu uunilohi
(kahdelle)

2 kpl 150-200 g palaa nahatonta lohifileetä
suolaa ja sokeria
1 limetin raastettu kuori ja puolikkaan limetin mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia

Sekoita keskenään sama määrä suolaa ja sokeria ja ripottele sitä lohipaloille. Anna kalan maustua noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Sekoita keskenään kaikki muut makua antavat ainekset. Pyyhi ja kuivaa lohipalat ja aseta ne voideltuun uunivuokaan. Kaada limetti-öljy-mausteseos lohen päälle.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia (riippuen vähän lohipalojen paksuudesta).



Avokadosalsa

1 avokado
puolikas punasipuli ihan pieninä kuutioina
puolikkaan limetin mehu
5 tippaa Tabascoa
1 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
ripaus suolaa
ripaus ruokokidesokeria
pieni rouhaisu mustapippuria

Leikkaa avokadon sisus noin puolen sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna salsan makuuntua vähän aikaa ennen tarjoilua.


3 kommenttia:

Sofia kirjoitti...

Ihana toi limetti-kuorrutus lohelle! Aion ehdottomasti itsekin kokeilla.

viv kirjoitti...

Parsaa! Kevät! :) Lohi koki meidän perheessä jossain vaiheessa inflaation (uunilohi ja lohilaatikko tulivat jo korvista) mutta tää resepti saa kyllä veden kielelle! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Sofia
Limetin happamuus kompensoi hyvin lohen rasvaisuutta ja lopputulos on todella raikas.

@ viv
Liika on liikaa kaikessa. Sata vuotta sitten pohjoisten jokien tukinuittajien työsopimuksissa oli kuulemma pykälä, että lohta ei tarvinnut syödä enempää kuin neljä kertaa viikossa.