keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Makeaa mahan täydeltä



Mielikuvitus alkaa laukata ihan ihmeellisesti, kun namihammasta kolottaa eikä kaapissa ole yhtään karkkia, ei pullaa eikä edes keksejä. Logiikkakin loikkii ajatuksesta toiseen, kuten kävi näiden leivosten synnyn kanssa. Minun siis teki mieli jotain hyvää (ikään kuin muutenkin ei tarvitsisi karistaa vyötäröltä pois joitain kiloja…). Ajattelin ensin jotain kevyttä kahvimoussea ja otin käteeni vanhan, Pauligin vuonna 1997 kustantaman Kahvikirjan. Ei sieltä kahvimoussen reseptiä löytynyt, mutta eräälle aukeamalle oli kuvattu vadillinen vaaleanpunaisia aleksanterinleivoksia. Nam… Kun halusin kuitenkin jotain kahvin makuista, niin päätin maustaa kuorrutteen kahvilla. Se taas johti siihen, että leivosten täytteen pitää olla jotain ihan muuta kuin mansikka- tai vadelmahilloa. Mansikka tai vadelma kun ei rimmaa kahvin kanssa alkuunkaan. Kaapissa oli vielä yksi tölkki toissakesäistä, herkullista kumkvattihilloa ja sitruksen maku sopii kahvin kanssa, joten ongelma ratkesi sillä. Vielä kun taikinaan laittoi vähän lisämausteita, niin alkuperäisiä aleksantereita näissä voisi muistuttaa leivosten muoto, eikä enää sekään kun yritin saada näistä jotain ystävänpäivään sopivaa ja otin sydänmuotilla kuvioita leivoslevystä. Ei tullut moussea eikä varsinkaan kevyttä, mutta makeaa kylläkin.




Ystävänpäiväksi kahvin ja appelsiinin makuiset leivokset

1 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl espresso pikakahvijauhetta
200 g huoneenlämpöistä voita
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 muna
täyte
1,5 - 2 dl hienoa appelsiinihilloa (käytin tätä)
kuorrute
4 dl tomusokeria
3 rkl vettä
1,5 rkl espresso pikakahvijauhetta

Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja nypi seos murumaiseksi. Riko muna kuppiin, lisää appelsiininkuori ja vatkaa ne sekaisin. Sekoita muna nopeasti muruseoksen joukkoon ja painele taikina palloksi. Taputtele taikina leivinpaperille noin puolen sentin paksuiseksi levyksi, vedä leivinpaperi uunipellille ja paista 175 asteessa 15 minuuttia.

Siisti kakkulevyn reunat ja leikkaa levy puoliksi. Levitä toiselle puoliskolle hillo (poista kaikki mahdolliset appelsiininkuoret!) ja nosta toinen puolikas hillon päälle.

Sekoita kuorrute ja levitä se kostutetun lastan avulla kakkulevylle. (Minulla oli vähän liikaa kuorrutetta, joten pursotin siitä vielä raitoja sileän kuorrutteen päälle.) Kun kuorrute on hiukan kuivahtanut, leikkaa levy pienemmiksi paloiksi terävällä veitsellä tai sopivalla piparimuotilla. Tästä annoksesta tulee 16-24 pikkuleivosta.

Nämä ovat parhaimmillaan vasta päivän tai parin kuluttua leipomisesta, kun rakenne ja maut ovat tasaantuneet kohdalleen. Jos huomenna tai viimeistään ylihuomenna leipoo ja laittaa leivokset purkkiin kelmun alle odottamaan, ystävänpäivänä ne ovat suorastaan täydelliset.


Ei kommentteja: