sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

HeMaPa on nyt herne-maissi-PARSA


Joskus kauan sitten Suomessa risotolla tarkoitettiin kuivaksi keitettyä riisiä, jonka joukkoon oli lisätty pussillinen ylikypsää herne-maissi-paprikasekoitusta. Kirjoitin "joskus kauan sitten", koska haluan vilpittömästi uskoa että tänä päivänä käsityksemme risotosta on lähempänä sitä italialaista versiota, jossa kaikki on kohdallaan: kosteus, mehevyys, riisin hienoinen puruvastus ja parmesaanin antama täyteläinen umamilisä. Tai sitten ei... Kampasimpukat "en papillote" -kokeilun seurauksena ihastuin tähän 2010-luvulle päivitettyyn HeMaPaan, jossa paprikanpalat korvataan parsalla.

Mintulla ja basilikalla maustettu HeMaPa(rsa) -risotto viimeisteltiin parmesaanilla ja sitruunankuorella.


HeMaPa(rsa)-risottoa

1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 dl risottoriisiä (Carnaroli)
1 dl valkoviiniä
5-6 dl kasvislientä
6 tuoretta parsaa
100 g pakasteherneitä
100 g pakastemaissia
1 rkl hienonnettua minttua
2 rkl hienonnettua basilikaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa
mustapippuria
0,5 dl parmesaaniraastetta

Kuumenna kattilassa voi sekä öljy ja lisää pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää riisi ja sekoittele riisiä noin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää puolet kasvisliemestä ja puolen sentin pätkiksi leikatut parsan varret (säästä nuput viimeistelyyn) ja keitä risottoa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lientä kun risotto alkaa tuntua liian kuivalta. Lisää jäiset maissit ja herneet, sekoita hyvin ja lisää parsannuput. Anna risoton hautua kannen alla 5 minuuttia, minkä jälkeen nosta parsannuput odottamaan tarjoilua.  Mausta risotto mintulla, basilikalla, sitruunankuorella, suolalla ja mustapippurilla sekä lopuksi parmesaaniraasteella. Viimeistele annokset lautasella parsannupuilla, sekä mausteiksi käytetyillä yrteillä, parmesaanilla ja sitruunankuorella.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Johdatuksesta tuli mieleen 80-luvun kotitaloustuntien risotot... uusi versi HeMaPa:sta kuulostaa aika paljon paremmalta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Maku oli hyvä, sanoisinko suorastaan erinomainen, mutta kuva olisi saanut olla paljon parempi. Jos tämän (sorry vaan, koiranoksennusta muistuttavan) kuvan perusteella pitäisi tilata annos, niin taitaisi jäädä tilaamatta ;-)

On mielenkiintoista, miten tämän bloggaamisen vuoksi on alkanut kiinnittää paljon enemmän huomiota myös kotiruoka-annoksen ulkonäköön.