sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Villisikaa viinissä, Pyhän Urhon päivän pääruoka



Kuten eilen kerroimme, Pyhä Urho pelasti Suomen viinitarhat heinäsirkkaparvilta, ja sen kunniaksi vietetään 16.3. Pyhän Urhon päivää. Tänä vuonna päätimme juhlistaa sitä valmistamalla pääruoaksi villisikaa viinissä. Villisikalaumakin pystyy lyhyessä ajassa tuhoamaan uskomattoman määrän istutuksia, ja siksi niiden kurissapito oli elinkeinolle vähintään yhtä tärkeää kuin pitää heinäsirkat kaukana. Vielä myöhempinä aikoinakin Pyhän Urhon nimikaima UKK, joka pitkään presidenttinä hallitsi maatamme, osoitti kiitettävää harrastusta villisikojen vähentämiseen, varsinkin itäisissä naapurimaissamme. Niinpä tämänkertainen villisian kasslerkin on peräisin Virosta, josta Veijo Wotkin on sen tuottanut.



Villisikaa viinissä

n. 1 kg           villisian kasslerpaistia
1,5 dl             vehnäjauhoja
1,5 tl              suolaa
2/3 tl              mustapippuria rouhittuna
70 g               pancettakuutioita
3 dl                punaviiniä, esimerkiksi chiantia
1 tlk               San Marzano –tomaatteja
ripaus            sokeria
6                    katajanmarjaa murskattuna
Italialainen battuto eli sofrito
4                    porkkanaa
3                    sipulia
3                    sellerinvartta
3                    valkosipulinkynttä
1 ruukku        lehtipersiljaa
n. 0,5 dl         tuoretta salviaa
n. 0,5 dl         tuoreen rosmariinin ”neulasia”
                      oliiviöljyä

Valmista ensin battuto. Kuori porkkanat, valkosipulinkynnet ja sipulit ja huuhtele sellerinvarret. Pilko muut paitsi valkosipuli karkeasti neljään - viiteen osaan ja hienonna ne monitoimikoneessa ensin karkeaksi massaksi. Lisää sitten joukkoon karkeasti silputtu persilja, salvia ja rosmariininneulaset ja aja massa sileäksi. Voit myös hienontaa kaiken keittiöveitsellä hienoksi ja viimeistellä painelemalla sen lappeella. Kuumenna padassa oliiviöljyä ja lisää vihannesmassa pannulle. Kypsentele sitä jonkin aikaa, kunnes massa alkaa kypsyä. Siirrä sivuun odottamaan.
Paloittele kassler tuuman kokoisiin palasiin ja poista suurimmat rasvat – ei toki kaikkea. Mittaa isohkoon muovipussiin vehnäjauhot, suola ja pippuri Ja laita sinne lihanpalat. Sulje pussi ja ravistele sitä huolellisesti niin, että kaikki lihapalat maustuvat.  Lisää öljyä pataan ja ruskista liha kahdessa (tai kolmessa) erässä. Laita kaikki liha pataan ja kaada viini niiden päälle. Anna viinin kiehahtaa kunnolla ja lisää sitten tölkissään pienemmäksi saksittu tomaatti, sokeri ja battuto pataan. Sekoita huolellisesti ja anna hautua hiljalleen kannen alla 2 tuntia. Jos neste käy vähiin, niin lisää tarvittaessa vettä, ei missään tapauksessa enää ”raakaa” punaviiniä. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa.

Maistuu erinomaiselta seuraavana päivänä huolella uudelleen lämmitettynä eli hiljaisella lämmöllä noin tunnin ajan. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera. hyvä vaihtoehto on myös keveä pasta, esimerkiksi pappardelle tai tagliatelle.


2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Juhlitaanko tätä Pyhää Urhoa laajemminkin? ;) Mulla taitaa olla vielä villisikaa pakastisemssa, pitääkin tarkistaa mitä paloja. Näyttää herkulliselta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuskin "Pyhää Urhoa" sen kummemmin juhlitaan, mutta se on niin hauska satu, että sille päivälle on melkein pakko keksiä jotain teemaan sopivaa. Toisaalta "Pyhä Urho" voisi hyvinkin olla - jos nyt ei Suomen, mutta edes majoitus- ja ravitsemusalan oma suojelupyhimys.