sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Foor tshiis kiish eli Neljän juuston piirakka


Joitain viikkoja sitten Australian masterchefissä pääraaka-aineena oli juusto. M kysyi, mitä minä valmistaisin juustosta. Hyvä kysymys. Itselleni mieleenpainuvin juustoruoka koskaan on ollut Milanossa, pizza quattro formaggi, neljän juuston pizza. Pizzan päällysteenä vain juustoa, neljää erilaista herkullista, makuhermoja hemmottelevaa juustoa yhdellä ja samalla haarukallisella. Löytäisin vieläkin sen ravintolan, vaikka kyseisestä kulinaristisesta elämyksestä on aikaa jo vuosia. Se vaan oli niin taivaallisen hyvää. Mutta en koskaan pääsisi pizzassa niin upeaan lopputulokseen, joten aloin miettiä miltä mahtaisikaan maistua neljän juuston piirakka. Täytyihän sellainen sitten lopulta myös kokeilla.

Juustopiirakkaan voi käyttää periaatteessa mitä tahansa juustoja oman maun mukaan, kunhan ne eivät ole mitään rasvattomia juustokkeita tai muita juustonkorvikkeita, jotka sulavat elmukelmun tapaiseksi sitkeäksi kuoreksi. Minulla oli jääkaapissa italialaisia juustoja, joilla melkein pääsi makumatkalle saapasmaahan.

Juustopiirakan voi nauttia kokonaan suolaisena annoksena salaatin kanssa. Jos/kun yksi juustoista on sinihomejuusto, siitä voi tehdä myös eräänlaisen "semi"jälkiruoan, kun piirakkapalasen viimeistelee päärynähillokkeella ja gorgonzola-kanelikaurakeksillä. Ne maut toimivat upeasti yhteen.




Neljän juuston piirakka - four cheese quiche

pohja
125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoa
3 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa
täyte
1,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
3 munaa
(250-300 g erilaisia juustoja raastettuna ja pilkottuna, tässä piirakassa:)
100 g mozzarellaraastetta
50 g parmesaaniraastetta
70 g gorgonzolaa
80 g ricottaa
hiukan suolaa
mustapippuria maun mukaan

Nypi voi, jauhot ja suola tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Tasoita taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita pohja jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Laita taikinan päälle leivinpaperi sekä paistopavut ja esikypsennä pohjaa 225 asteessa 15 minuuttia.

Laske uunin lämpö 175 asteeseen. Vatkaa kevyesti keskenään maito, kerma sekä munat. Lisää juustoraasteet ja sekoita tasaiseksi. Mausta mustapippurilla sekä suolalla, jos on tarpeen. Kauho juustotäyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja kypsennä piirakkaa 175 asteessa noin 35 minuuttia. Anna valmiin piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoile piirakka lämpimänä suolaisena annoksena salaatin kera tai jälkiruoan tapaisena päärynähillokkeen ja gorgonzola-kanelikaurakeksin kanssa.



Päärynähilloke

3 päärynää
70 g sokeria
2 rkl vettä

Kuori päärynät, poista siemenkodat ja leikkaa hedelmät sormenpään kokoisiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes päärynänpalat ovat pehmenneet ja hillokkeesta on haihtunut enin osa nesteestä.


Gorgonzola-kanelikaurakeksi

25 g voita
Näin käy kun selkänsä kääntää!

15 g gorgonzolaa
30 g sokeria
20 g kaurahiutaleita
1/2 tl kanelia

Sulata voi ja sekoita huolella joukkoon sinihomejuusto. Lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikinasta leivinpaperoidulle uunipellille vajaan teelusikallisen kokoisia nokareita hyvin väljästi. Teelusikallinen leviää paistettaessa kämmenen kokoiseksi. Kypsennä keksejä 180 asteessa 5-6 minuuttia. Tarkkaile väriä ja kypsymistä, sillä nämä keksit kärähtävät nopeammin kuin huomaakaan.

Ei kommentteja: