perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kuha ♥ parsa-hernetimbaali ♥ parsabechamel




Ahvenkalojen kookkain otus, kuha, on yksi Suomen herkullisimpia kaloja. Se on niin hyvä ruokakala, että sitä ei pidä maustaa pilalle. Kuha rakastaa selkeitä makuja, sitruunaa, salviaa, piparjuurta, valkoviiniä, parmesaania,... Mutta tarvittaessa pelkkä suola ja ripaus valkopippuriakin riittää.

viikon kala  15 / 33      kuha

kuha   Sander lucioperca

kuva: Wikipedia


Parsa on loistovalinta yksinkertaisesti maustetun kuhan kaveriksi. Parsa on tietenkin parasta sellaisenaan, ihan vaan keitettynä ja hollandaisen kanssa tarjoiltuna. Mutta kun todella hyvälaatuisen parsan saatavuus on tähän aikaan vuodesta vielä vähän niin ja näin, laatuluokkaa alemmastakin tulee ainakin hyvä timbaali ja parsabechamel.







Parsabechamel

yhden parsanipun kannat ja kuoret
1 l vettä
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
(tilkka kermaa)
1 tl sitruunamehua
suolaa ja valkopippuria myllystä

Napsauta parsoista irti kuiva kanta ja kuori parsat. Laita kattilaan vesi sekä parsojen kannat ja kuoret. Keitä niin kauan (max puoli tuntia) että veden määrä vähenee noin puoleen ja siinä on voimakas parsan maku. Siivilöi parsa pois ja säästä vesi (4-5dl).

Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot. Sekoita ja keitä jauhoja miedolla lämmöllä ruskistamatta muutaman minuutin ajan. Lisää parsalientä vähän kerrallaan, sekoita välillä ja anna kiehahtaa. Keitä noin 10 minuutin ajan jotta jauhot ehtivät kypsyä. Parsalientä kastikkeen valmistukseen tarvitaan noin 3 dl tai hiukan enemmän. Kun kastike on valista, siihen voi lisätä pikku tilkan kermaa ja kiehauttaa vielä kerran. Mausta kastike sitruunamehulla sekä suolalla ja valkopippurilla.


Parsa-hernetimbaali

2 rkl voita
125 g kuorittua vihreää parsaa pieninä paloina (keitä nuput koristeiksi)
125 (pakaste)herneitä
30 g parmesaania hienona raasteena
1 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 tl sipulijauhetta
3 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
2 munaa
1 dl kermaa
voita vuokien (4 kpl) voiteluun

Sulata kattilassa voi ja lisää joukkoon herneet sekä parsanpalat. Kypsennä sekoittaen kunnes parsat ja herneet alkavat tuntua pehmeiltä ja kypsiltä. Lisää hiukan vettä jos seos tuntuu kuivuvan liikaa. Lopuksi soseuta herne-parsaseos sauvasekoittimella, mutta älä tee kovin tarkkaa jälkeä. Seokseen saa jäädä hiukan sattumia.

Sekoita toisessa kulhossa parmesaani sekä mausteet ja kolmannessa kulhossa vatkaa keskenään munat sekä kerma. Sekoita muna-kermaseokseen ensin maustettu parmesaani sekä lopuksi herne-parsasose. Voitele neljä pientä uunivuokaa ja jaa seos vuokiin. Kypsennä timbaaleja uunissa 170 asteessa ensin 20-25 minuuttia, ota lämpö pois päältä ja anna vuokien olla uunissa vielä 5 minuuttia. Anna timbaalien jäähtyä hetken aikaa ja kumoa ne suoraan lautasille.

Kuhafileessä on keskellä ruotorivi, joka on helppo poistaa pienellä v-viillolla.

Paistettu kuha

yksi keskikokoinen kuhafilee jokaista ruokailijaa kohden
voita paistamiseen
suolaa
valkopippuria
parmesaaniraastetta
raastettua sitruunankuorta

Paista kuhafileet pannulla voissa ja mausta suolalla, valkopippurilla, parmesaanilla sekä sitruunankuorella.


Ei kommentteja: