keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kirsikkatrifle


Ostin torilta puoli litraa kirsikoita ja unohdin ne jääkaappiin. Muistin sentään jättää muovipussin avoimeksi, joten kirsikat eivät onneksi vielä muutamassa päivässä ehtineet pilaantua. Jääkaapissa oli myös pari valkuaista odottamassa jotain sopivaa käyttöä, joten aloin kehitellä näistä aineksista jotain jälkiruokaa. Valkuaisista tein marenkeja ja kirsikat laitoin mehustumaan sokerin kanssa. Kuivaruokakaapissa oli purkillinen kookoskermaa, ja näistä syntyi kirsikkatrifle. . 


Kirsikkatrifle
(noin 6-8 annosta)

kirsikat
puoli litraa kirsikoita
2 dl sokeria
marenki
kahden kananmunan valkuaiset
5 rkl hienoa sokeria
(pikku tilkka vettä)
kookos-kaakaovaahto
2,5 dl kookoskermaa
100 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl hienoa sokeria
lisäksi
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
2 rkl raastettua tummaa suklaata

Leikkaa kirsikat pieniksi paloiksi ja poista kivet. Lisää sokeri, sekoita hyvin ja laita jääkaappiin mehustumaan seuraavaan päivään. Laita kirsikat liemineen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi, keitä noin 5 minuuttia ja jäähdytä.

Voit yhtä hyvin käyttää kaupan valmiita marenkeja. Jos teet marengit itse, laita valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää 1 rkl sokeria. Vatkaa niin kauan että niistä muodostuu pehmeää vaahtoa. Lisää loput sokerista vähän kerrallaan koko ajan vatkaten kunnes valkuaisvaahto on kovaa ja kiiltävää. Jos valkuaiset ovat olleet jääkaapissa useamman päivän, niistä on saattanut haihtua paljon vettä. Silloin valkuaisvaahtoon voi varovasti lisätä vettä teelusikallisen tai pari jotta vaahdosta tulee hiukan kuohkeampaa ja sokeri liukenee paremmin. Pursota valmiista vaahdosta leivinpaperille pieniä ympyränmuotoisia, litteitä marenkeja ja kuivaa ne kiertoilmassa 80 asteessa noin 3 tuntia. Määrästä tulee 12 juomalasin pohjan kokoista marenkia.

Sekoita keskenään jääkaappikylmät kookoskerma, mascarpone sekä kuohukerma. Yhdistä sokeri ja kaakaojauhe ja siivilöi ne kermaseoksen joukkoon. Vatkaa seos vaahdoksi.

Kokoa triflet kerroksittain jälkiruokalaseihin, pohjalle kookos-kaakaovaahtoa, sitten kirsikoita, sen päälle isohkoja paloja karkeasti rouhittua marenkia sekä hiukan pistaasirouhetta ja sen päälle sama uudelleen vielä toisen ja ehkä vielä kolmannenkin kerran. Viimeistele annokset raastetulla tummalla suklaalla. Tarjoa heti ennen kuin marenki pehmenee.

p.s. Ei se välttämättä tarvitse mitään kaakaota. Ilmankin pärjää.


Ei kommentteja: