sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Taste of Helsinki 2015 ja Samuil Angelovin viinikoulu


Taste of Helsinki painottui ruoan lisäksi myös viiniin ja viinipaviljongissa oli viiden eri maahantuojan osasto. Maahantuojat ja sommelierit olivat valinneet festarin kaikille 35 ruokalajille juuri sen annoksen makumaailmaan sopivat viinit ja muutamaa kombinaatiota maistettuani saatoin vain todeta, että ne olivat kokolailla täydellisiä yhdistelmiä, joissa ruoka tuki viinin makua ja päinvastoin. Koko festarialue oli yhtä suurta anniskelualuetta, joten viinilasin kanssa sai kulkea edestakaisin. Ups... toivottavasti nyt mikään valvira tai avi tai ely tai joku muu möly ei hoksaa että kaikki sujui taas kerran ihan liian hyvin ja kiristä lupaehtoja. Koko festivaalin nelivuotisen historian aikana siellä ei ole ollut ainoatakaan järjestyshäiriötä. Suomalaiset eivät siis osaa käyttää alkoholia??? 


Mitä enemmän itse olen vuosien varrella oppinut viineistä, sitä vähemmän niistä tajuan ymmärtäväni, mutta aina oppii jotain uutta. Ruoka- ja viiniharrastus on koko elämän mittainen opintomatka.


Taste of Finlandin oheisohjelmaan kuului myös viinikoulu, jossa yksi Suomen tunnetuimmista sommeliereista, Samuil Angelov opasti yhdistämään ruokaa ja viiniä erilaisten makuaistimusten avulla. Viinihän maistuu erilaiselta sen mukaan, lipitteleekö sitä sellaisenaan vai yhdistääkö ruokaan. Ja jos yhdistää ruokaan, niin millaiseen, miten valmistettuun ja miten maustettuun. Sellaisenaan hyväkin viini yhdistettynä vääränlaiseen ruokaan saattaa menettää makunsa kokonaan tai muuttua muuten epämiellyttäväksi juoda. Samalla viinitasting pyrki arkipäiväistämään viinistä nauttimisen sen sijaan, että viiniharrastusta pidetään usein melkoisen snobistisena touhuna. Samuilin mukaansatempaava esitys sai kuulijoissa aikaan paljon hyviä ahaa-elämyksiä.


Torstaina Samuil Angelovin vetämään viinikouluun osallistui ryhmä paistinkääntäjiä, Chaîne des Rôtisseurs –järjestön jäseniä. Tastingpöydässä oli kuusi ruoka-ainetta ja viisi erityyppistä viiniä. Ruoka-aineina sitruuna, rasvainen metvursti, chilimakkara, tomaatti, suola sekä hunaja ja viineinä kuiva mineraalinen valkoviini, hedelmäinen riesling, kevyt mutta hapokas punaviini, täyteläinen punaviini sekä makea jälkiruokaviini. Näitä sopivasti maistelemalla havainnollistuu selkeästi, miksi hapokas ruoka vaatii vielä sitäkin hapokkaamman viinin, makea ruoka makeamman, tanniininen paljon proteiinia jne.


”Tieto luo laatua, taito ja tieto luovat tyylin” väittää Suomen Sommelierit ry ja on siinä ihan oikeassa. Ihan ilman snobbailua. 


yhteistyössä



Ei kommentteja: