tiistai 4. elokuuta 2015

MAITOVANUKKAAT ABC, osa 8, Blanc-manger, rapujuhlien jälkiruokakuningatar


Blanc-manger on mantelinen maitovanukas, eräänlainen pannacotan sukuinen ruokalaji. Tämän jälkiruoan alkuperä ei ole tiedossa, mutta maissijauholla, karrageenilla (irish moss) tai gelatiinilla hyydytetty makean mantelinen ”valkoinen ruoka” (Biancomangiare, Manjar Blanco, Manjar Branco, Hwit moos, Blamensir…) on tiettävästi tunnettu ympäri Eurooppaa jo keskiajalla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan blanc-manger toimii jälkiruokana missä vain ja milloin vain, vaikkapa juuri rapujuhlissa.


Blanc-manger
(4-6 annosta)

220 g kuorittuja manteleita
3 dl maitoa
100 g tomusokeria
3 liivatelehteä (= 6 g)
3 dl kuohukermaa
vadelmia/mansikoita ja tomusokeria

Laita maito ja mantelit tehosekoittimeen ja soseuta ne tasaiseksi. Siivilöi maito (säästä mantelirouhe, huuhtele se siivilässä vedellä ja levitä uuniin pellille kuivumaan noin 60 asteen lämpöön) ja sekoita tomusokeri nesteen joukkoon. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia ja sulata ne tilkkaseen kiehuvan kuumaa mantelimaitoa. Sekoita huolella liivateseos siivilöidyn maidon joukkoon. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti maitoon. Jaa blanc-manger muotteihin tai annoslaseihin ja hyydytä jääkaapissa vähintään 6 tuntia ennen tarjoilua.

(Kumoa muotteihin hyydytetyt vanukkaat lautasille ja) tarjoile vadelma-mansikkasorbetin ja tuoreiden vadelmien/mansikoiden kanssa. Lisää lopuksi annosten päälle hiukan tomusokeria ja mantelikrokanttia. Minä unohdin laittaa marjat pakastumaan, joten sorbetin pyöräyttäminen tehosekoittimessa jäi vain haaveeksi. Onneksi marjoista sai sentään soseutettua kastikkeen.



Vadelma-mansikkasorbetti

500 g jäisiä vadelmia ja mansikoita
2 dl kylmää sitruunalimonadia
1,5 dl tomusokeria

Aja kaikki keskenään soseeksi tehosekoittimessa. Pyöritä sorbetista pallosia kahden lusikan avulla pallosia blanc-mangerin päälle tai viereen.


Mantelikrokantti

2 dl karkeaa mantelirouhetta (blanc-manger mantelimaidon valmistuksesta)
2 dl sokeria
2 rkl vettä
1 rkl voita

Kaada kattilaan sokeri ja pirskottele sen päälle 2 rkl vettä. Odota kunnes vesi on imeytynyt ja sulata sitten sokeria kunnes se muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää voi sekä mantelirouhe, sekoita nopeasti tasaiseksi ja kaada seos ohueksi kerrokseksi leivinpellin päälle leivinpaperille jäähtymään. Kun massa on kovettunut, rouhi se pienemmiksi paloiksi. Tästä tulee todella iso annos, mutta krokanttia on vaikea valmistaa pieniä määriä.

Lisää erilaisista maitovanukkaista täällä.



Ei kommentteja: