tiistai 22. syyskuuta 2015

Karitsanfileetä ja kasviksia



Ostin pitkästä aikaa karitsan ulkofileetä. Yksi filee on liian iso yhdelle, mutta vähän liian pieni kahdelle, joten kahta vähempää ei voinut ostaa. Käytännössä tässä on siis kolmen hengen annos tai hyvät leivänpääliset seuraavana aamuna. Mutta voi! Mistään ei saanut aineksia siihen lisäkkeeseen, jota ajattelin tarjota karitsanfileen kanssa. Maa-artisokat ovat kuulemma vielä niin pieniä ja huonoja, että aikaisintaan kuukauden kuluttua olisi toivoa saada niitä jostain. Niinpä päädyin siivoamaan jääkaapin vihanneslaatikkoa ja sieltä löytyikin riittävä määrä sekä keskenään että karitsan kanssa sopivia aineksia. Juureksista syntyi maukas paistos ja eriväriset pikkutomaatit päätyivät uunikuivaukseen. Tomaattien resepti on täällä.


Juureslisäke lampaanlihalle

100 g kuutioitua keltasipulia
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
100 g kuutioitua palsternakkaa
150 g kuutioitua juuriselleriä
200 g kuutioitua fenkolia
2 tl tuoretta timjamia (vain lehdet)
2,5 dl vettä
hiukan suolaa

Kuumenna voi sekä öljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipuleita hetken aikaa. Lisää kaikki muut juureskuutiot ja sekoittele minuutin tai pari. Lisää vesi, sekoita ja anna juuresten hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia. Poista kansi, lisää timjami ja kypsennä välillä sekoitellen vielä sen aikaa että suurin osa vedestä haihtuu pois. Mausta suolalla ja peitä vielä kannella siihen asti kunnes karitsanfileet on paistettu.



Paistetut karitsan ulkofileet

2 karitsan ulkofileetä (maustamatonta!)
2 tl karkeaa merisuolaa
5 kuivattua rosmariininoksaa (vain neulaset)
1 tl kokonaisia mustapippureita
voita ja öljyä paistamiseen
(kastiketta varten hiukan kermaa ja tilkka soijakastiketta)

Valmista ensin mausteseos. Laita mortteliin rosmariinin neulaset, suola sekä mustapippurit ja hierrä kunnes seos on kohtalaisen tasaista jauhetta. Mausta fileet tällä seoksella molemmin puolin ennen paistamista. Kuumenna paistinpannulla voi-öljyseos ja paista fileet haluttuun kypsyyteen. Karitsanfilee maistuu parhaalta, kun se jää sisältä hiukan roseeksi. Anna fileen vetäytyä folion alla 10-15 minuuttia ennen sen leikkaamista viipaleiksi.

Kaada paistinpannulle kerma sekä pikkutilkka soijakastiketta ja sekoita nämä pannulle jääneen paistoliemen kanssa. Tarjoile fileen kastikkeena.


Ei kommentteja: