lauantai 12. syyskuuta 2015

Omena-kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto



Tämän ruokaisan sosekeiton juuret ovat Portugalissa, jossa kasvikset ovat tärkeä osa ruokakulttuuria. Ohje on hieman muunneltu sikäläisen kauppaketjun, Pingo Docen, nettisivuilta

(Hävikkiviikon hengessä tällaiseen sosekeittoon voi yhdistää kaikenlaisia jääkaappiin unohtuneita juureksia.)


Omena-kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto

150 g             sipulia
200 g             purjoa
4 rkl              oliiviöljyä
1 dl                vettä
1 ruukku       tuoretta korianteria
2 rkl              currymaustetta
1 tl                jauhettua muskottipähkinää
350 g             kukkakaalia
300 g             kesäkurpitsaa
400 g             omenaa, esim. Royal Gala tai kotimainen
1 rkl              suolaa
1 l                  vettä
2 rkl              sitruunamehua

Kuori sipuli ja leikkaa se paloiksi. Leikkaa purjo renkaiksi, pese ja valuta hyvin. Leikkaa korianterin varret erikseen. Kaada sipuli ja purjo kattilaan, lisää oliiviöljy ja korianterin varret. Kuumenna kiehuvaksi, lisää curry ja muskottipähkinä ja sekoita. Lisää desilitra vettä ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä.

Irrota kukkakaalin kukinnot ja paloittele suurimmat. Huuhtele, valuta ja lisää kattilaan. Pese kesäkurpitsa, poista päät ja paloittele. Lisää kattilaan kannen alle.

Kuori omena, poista siemenkota, paloittele ja lisää kattilaan. Sekoita ja keitä hiljaisella lämmöllä hyvin varovasti, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada kattilaan. Lisää sitruunamehu ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Hienonna korianterin lehdet, lisää kattilaan ja sekoita vielä kerran. Jos keitto on liian paksua, niin lisää kiehuvaa vettä. Tähän sopisi myös crème fraîche, jota voi lisätä lautaselle mikäli haluaa pehmentää curryn makua. Sopan päälle lautasilla hiukan sipulia, korianteria sekä oliiviöljyä.

Keiton kanssa meillä oli tarjolla pannulla voissa paistettua maalaisleipää, joka uunissa kuorrutettiin raastetulla manchego-juustolla. Periaatteessa juustokuorrutteeksi käy lähes mikä tahansa jääkaapista löytynyt juustonkannikka, jos manchegoa ei satu olemaan.

2 kommenttia:

Helzu kirjoitti...

Kausiruoka :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kausiruokaa, sitäpä juuri :)