perjantai 13. marraskuuta 2015

Perinteinen uuniriisipuuro ja luumukiisseliKohta kolme vuotta ollaan tätäkin blogia kirjoitettu, eikä vielä olla julkaistu uuniriisipuuron reseptiä. Nyt puute korjataan. Riisipuurohan kuuluu Suomessa jouluperinteisiin ja kun kaupungilla huomasin monen kaupan laittaneen jo joulusomisteet ikkunaan, niin mikä ettei marraskuussa voisi aloittaa joulureseptienkin julkaisemista, vaikka ei uunipuuro mikään pelkkä jouluruoka olekaan. Uunissa hauduttaen riisipuuro kuitenkin valmistuu helpommin kuin kattilassa. Aikaa kuluu hiukan enemmän, mutta eipähän ole vaaraa siitä että maitopohjainen puuro palaisi pohjaan. Uuniriisipuuron kanssa valmistin luumukiisseliä.Uuniriisipuuro

1,5 dl puuroriisiä
1 l maitoa
0,5 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään, kaada ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa (160 kiertoilma) noin 1,5 tuntia. Sekoita välillä pari kertaa. Kun päälle muodostunut kuori on kauniisti ruskettunut, puuro on valmista.

Nauti sokerin, kanelin ja maidon kanssa tai keitä luumu-/sekahedelmäkiisseli:


Luumukiisseli

200 g kivettömiä luumuja
1 l vettä
1 kanelitanko
1 dl sokeria
3-4 rkl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä

Laita kattilaan kaikki muut ainekset paitsi perunajauhot ja keitä seosta noin 15 minuuttia. (Jos pidät enemmän vähän ”muhentuneista” luumuista, leikkaa luumut puolikkaiksi ennen keittämistä.) Ota kanelitanko pois, sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kapeana nauhana kuuman nesteen joukkoon koko ajan vatkaten. Anna kiisselin vielä kerran nopeasti kiehahtaa ja nosta sen jälkeen kattila pois liedeltä. Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja jäähdytä kiisseli.


Ei kommentteja: