tiistai 15. joulukuuta 2015

Sisko lähti Thaimaaseen



Nykyisin monelle käy niin joulunaikaan. Sisko tai sen veli tai joku muu tuttu perheineen häipyy kylmästä ja/tai sateisesta kotimaastamme lämpimämpään ilmanalaan. Päivän menu, thaihenkinen siskonmakkaranuudeliwokki (olipa pitkä sana!) auttaa meitä olemaan mukana tunnelmassa vaikka edelleen odottelemme adventtisohjoa täällä pohjan perukoilla. Niin, kyllä minä tiedän että se ei ole Thaimaaseen, vaan Thaimaahan, mutta ensiksi mainittu kuulosti otsikossa paremmalta.


Thaihenkinen (siskon)makkaranuudeliwokki

1 pkt              siskonmakkaroita
2                    kevätsipulia
2                    valkosipulin kynttä
2 cm pala      tuoretta inkivääriä
1                    mieto punainen chili
1 ruukku       korianteria
muutama       ruskea (tai valkoinen) herkkusieni
1                    kanaliemiamme
                      kiehuvaa vettä
                      öljyä paistamiseen

                      nuudeleita (oikeita, ei pikasellaisia eikä esimaustettuja) nälän tunteen mukaan

Pilko toinen kevätsipuli parin sentin paloiksi ja viipaloi toinen ohuiksi viipaleiksi. Murskaa veitsen lappeella ja pilko pariin osaan toinen valkosipulin kynsi ja raasta toinen. Raasta kuorittu inkiväärinpala. Poista chilipalosta siemenet ja hienonna palko. Leikkaa korianterista lehtilatvat irti ja hienonna ne karkeasti. Ota talteen myös korianterin varret. Lohko sienet kahteen tai neljään osaan koosta riippuen.

Keitä vettä vedenkeittimessä tai miten vaan. Laita kattilaan hieman öljyä ja kuullota siinä isoksi paloiteltu kevätsipuli ja valkosipulin kynsi, herkkusienet sekä 1/3 chilistä. Lisää korianterin varret ja vähän lehtisilppua, kanaliemiamme sekä ½ litraa kuumaa vettä.  Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa 10 minuuttia, jotta liemi maustuu kunnolla.

Lypsä siskonmakkarat yksi kerrallaan pitkänä pötkönä kiehuvaan liemeen useassa erässä ja anna kypsyä sen verran, että ne pysyvät hyvin koossa – ei läpikypsiksi. Nosta sivuun leikkuulaudalle tai lautaselle. Kun makkarat on kaikki esikypsennetty ja poissa liemestä, niin lisää kuumaa vettä niin, että nestettä on riittävästi peittämään nuudelit. Keitä nuudelit ohjeen mukaan hieman vajaaksi, koska ne vielä wokataan pannulla.

Paloittele makkarat haluamaasi muotoon. Laita (wokki)pannulle öljyä, kuumenna se, ja lisää loppu chilistä, raastettu inkivääri ja raastettu valkosipuli. Paista siinä makkarat sillä aikaa kun nuudelit kiehuvat ja lisää viipaloitu kevätsipuli. Kaada nuudelit kasviksineen siivilään ja kippaa pannulle makkaroiden seuraksi. Paista hetki ja ripottele lopuksi pinnalle loppu korianteri. 

Ei kommentteja: