sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Bite-size Runebergit


Helmikuussa on paljon sellaisia merkkipäiviä, joille on olemassa omanlaisensa leivonnainen: Runebergintorttu, laskiaispulla ja erilaiset ystävänpäiväleivokset. Jos niitä kaikkia leipoo täyden satsin, voi vain kuvitella sen kalorimäärän, joka jää kummittelemaan vyötärölle näistä ihanuuksista. Aloitin alkuvuoden merkkipäiväkauden ”bite size” Runebergintortuilla. Muistin leivontalaatikossa olevan silikonisen financiervuoan ja tein siihen yhden suupalan kokoisia pikkutorttuja.


Runebergin suupalat

100 g voita
70 g fariinisokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl piparirouhetta
0,5 dl hapankorppurouhetta
2 tl rouhittua kardemummaa
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
pieniä pakastevadelmia (metsävadelmat)
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
2 rkl Stroh rommia
2 rkl Amaretto di Saronno mantelilikööriä
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka vettä

Vaahdota keskenään voi ja fariinisokeri. Vatkaa muna huolella voivaahdon joukkoon. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja vatkaa seos voi-munavaahtoon. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota financiervuoan kolot täyteen. 

Tasoita pinta ja painele jokaiseen pikkuleivokseen pari vadelmaa. Paista 200 asteessa noin 12-14 minuuttia. Jäähdytä leivokset.

Keitä vedestä ja sokerista sokeriliemi ja anna sen jäähtyä. Lisää sokeriliemeen Stroh ja mantelilikööri. Lusikoi lientä jokaiselle pikkuleivokselle ja anna kostutuksen tasaantua tunnin ajan. (Kostutuksen voi tehdä myös sokerivedestä ja karvasmanteliaromista jos ei halua käyttää tähän alkoholia.) Lusikoi torttujen pinnalle hiukan vadelmahilloa. 

Sekoita tomusokerista ja vesitilkasta paksu sokerikuorrutus ja pursota sitä vadelmamarmeladin ympärille. Tortut ovat valmiita nautittaviksi kun kuorrutus on kovettunut.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ovatpa söpöjä! Jostain syystä en ole tehnyt Runebegin torttuja muutamaan vuoteen. Laskiaspullatta ei voi olla...

Tuplaespresso kirjoitti...

En tiedä olisiko sittenkin pitänyt tehdä normikokoisia, kun näitä tuli naposteltua aina ohimennessä... :)