perjantai 8. tammikuuta 2016

Superhelpot broileripyörykät tomaattikastikkeessa


Pakastusohjeissa muistetaan usein mainita, että basilika ei sovi pakastettavaksi, sillä se mustuu ikävän näköiseksi. Basilika onkin todella herkkä kylmälle. Totesin juuri, että se paleltuu mustanpuhuvaksi jo runsaan sadan metrin matkalla kauppakassissa -20 asteen pakkasessa. Senpä vuoksi se oli käytettävä heti ruoanvalmistukseen. Seuraavana päivänä olisi ollut jo liian myöhäistä.

Nämä broileripyörykät ovat todella helpot valmistaa. Broilerinjauheliha on parasta itse jauhettuna, joskin voi sen ostaa myös valmiina. Makuasia. Mutta jos käytettävissä on monitoimikone (tai lihamylly), sen terissä liha jauhaantuu nopeasti lihapullataikinaan sopivaksi. Pyöryköihin sopii parhaiten broilerin reisilihat (”reisipaistit”), joissa on hiukan enemmän rasvaa ja paljon enemmän makua kuin rintalihoissa. Välimerellinen vivahde pyöryköihin tulee tapenadetahnasta, tölkkitomaateista sekä tuoreista (hiukan paleltuneista…) yrteistä.


Broileripyörykät tomaattikastikkeessa

pyörykät
500 g broilerinlihaa (mieluummin koipilihaa)
3 rkl laadukasta tapenadetahnaa
1dl karkeita panko korppujauhoja
1 muna
2 rkl kermaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl vehnäjauhoa + hiukan suolaa
paistamiseen 1,5 rkl oliiviöljyä + 1,5 rkl kirkastettua voita
kastike
1 tölkki (400 g) tomaatteja (Mutti)
2 tl sokeria
2 dl kanalientä
suolaa ja mustapippuria
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa

Hienonna broilerinliha monitoimikoneessa ja kaavi se sekoituskulhoon. Lisää tapenade, panko, muna sekä kerma, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta 12-16 suurehkoa lihapullaa ja pyöritä ne kevyesti suolalla maustetussa vehnäjauhossa. Taputtele liika jauho pois. Kuumenna pannulla öljy sekä voi ja ruskista pyöryköiden pinta. Nosta pyörykät pannulta odottelemaan loppukypsennystä.

Älä pyyhi pannua, vaan kaada siihen tölkkitomaatit ja mausta ne sokerilla. Lisää kanaliemi, yrttimausteet sekä maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Kuumenna kastike kiehuvaksi. Nosta broileripyörykät kastikkeeseen, laita pannuun kansi päälle ja kypsennä pyöryköitä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarjoile pastan kanssa ja viimeistele hienonnetulla basilikalla.


Ei kommentteja: