lauantai 27. helmikuuta 2016

Bratwurstivuoka



Yllytyshullu saa inspiraatiota vaikka mistä. Huomasin isossa kaupassa käydessämme Kivikylän palvaamon hyllyssä ainakin meille uuden tuotteen, nimittäin bratwurstin. No tietäähän sen, että toista kertaa hyllyn ohi kulkiessani nappasin paketin, jotta saamme maistaa. Ajattelin nauttia ne vaikka hapankaalin kera tai jollain muulla tutulla tavalla, mutta lopulta päätimmekin tehdä niistä jotain erilaista. Ajatuksia toisillemme heittelemällä ja nettiä sieltä ja tuolta sekä vähän täältäkin selaillessa syntyikin jonkinlainen resepti ja ostoslista, jota lähdin toteuttamaan. Tarvittiin saksalaistyylistä olutta, saksalaistahan bratwurstikin on. Alkosta löytyi ahvenanmaalaisen Stallhagenin uutuus, käsityöläisolut Beebock, jonka uskoin maultaan sopivan tähän ruokaan.  Perunaksi nappasin kaupan pakastealtaasta valmiit röstiperunat . Juustoksi valitsin kotimaisen mustaleimaisen emmentalin ja näin pääasialliset raaka-aineet bratwurstivuokaan olivatkin kasassa.



Oluessa haudutettua bratwurstia vuoassa 
röstiperunan ja olut-juustokastikkeen kera

1 pkt              bratwurstia ( 350 g )
                      oliiviöljyä
2                    tuoretta rosmariinin oksaa
1 plo              saksalaistyylistä bock-olutta ( 0,33 l ), minulla Stallhagen Beebock
1                    isohko sipuli karkeasti hienonnettuna
3 rkl              voita
2 rkl              vehnäjauhoja
4 dl                maitoa
1 rkl              karkeaa etikkaista kokojyväsinappia (miel. Maille)
275 g             raastettua mustaleimaemmentaalia
350 g             valmiita röstiperunoita pakasteesta
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä

Pistele haarukalla muutama reikä makkaroihin, etteivät ne repeä paistettaessa.Lirauta hieman oliiviöljyä pannulle, laita sinne myös rosmariininoksat ja ruskista bratwurstit kokonaisina. Riittää, että ne saavat kauniin värin molemmin puolin. Lisää pannulle pullollinen olutta ja hauduta hiljaa 10 minuuttia. Käännä puolivälissä makkarat, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Nosta makkarat pois pannulta vetäytymään ja siivilöi olut talteen. Laita pannulle 1 rkl voita, kuullota siinä hienonnettu sipuli ja siirrä sivuun makkaroiden kanssa. Lisää pannulle loput voista ja vehnäjauhot ja anna niiden kypsyä pannulla pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Varo ruskistamasta liikaa. Lisää maito sekä talteen otettu olut (minulla 2 dl ) ja sinappi. Odota sekoitellen, kunnes kastike alkaa saeta. Lisää myös juustoraaste ja sekoita edelleen koko ajan. Kun juusto on sulanut, mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi makkarat. Asettele voidellun uunivuoan pohjalle perunaröstejä suoraan pakkasesta, niiden päälle makkara-sipulisekoitus ja sen päälle juustokastike. Laita 175˚C uuniin 30 minuutiksi ja bratwurstivuoka on valmis nautittavaksi sopivasti viilennetyn oluen kanssa – mielellään samaa olutta, jota käytit vuoan valmistuksessakin. Etikkaiset maustekurkut (cornichons) sopivat annoksen kylkeen paremmin kuin makeat.

Tuplaespresso sanoi ”sielunsa silmin” näkevänsä sohvalla miesporukan katsomassa Bundesliigan jalkapallo-ottelua ja syövän juuri tällaista bratwurstivuokaa bock-oluen kera.


Ei kommentteja: