tiistai 9. helmikuuta 2016

Sinisimpukkapastaa merimiehen muijan tapaan



Sinisimpukat ovat varsinaista pikaruokaa. Moules marinières valmistuu muutamassa minuutissa siitä kun ainekset on kaadettu kattilaan. Yhdestä kilosta sinisimpukoita riittää syötävää kahdelle ja pastan ja/tai patongin kanssa siitä tulee ihan kunnon ateria. Ennen kypsentämistä simpukat pitää kuitenkin tarkastaa pilaantuneiden tai muuten epäkelpojen varalta. Ne huuhdellaan, kuorten väliin jäänyt ”parta” irrotetaan ja rikkinäiset simpukat heitetään pois. Raakana simpukan tulee sulkeutua jos sitä vähän kopauttaa. Kypsänä kaikkien simpukoiden tulee olla auki. Kaikki poikkeamat näistä heitetään pois.



Moules à la marinière

1 kg               tuoreita sinisimpukoita   
2 rkl              voita
1                    pieni purjo
1                    salottisipuli
3                    valkosipulin kynttä
2                    laakerinlehteä
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä
2,5 dl             kuivaa valkoviiniä
1 rkl              voita
2 rkl              creme fraichea                                        
1 rkl              sitruunamehua
1 tl                raastettua sitruunan kuorta
1 ruukku       lehtipersiljaa hienonnettuna

                      spagettia
                      suolaa keitinveteen
   
1                    patonki
.
Hienonna salottisipuli sekä purjo ja viipaloi valkosipuli. Laita iso kattila hellalle ja sulata siinä voi. Kuullota siinä purjo, sipuli ja valkosipulit. Lisää laakerinlehdet ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kypsyä muutama minuutti hiljaisella lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet, mutta ne eivät saa ruskistua. Keitä samaan aikaan toisessa kattilassa spagetti suolalla maustetussa vedessä ja valuta se. Nosta simpukkakattilan lämpöä, kaada viini kattilaan ja keitä se puoleen. Lisää simpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Heiluttele kattilaa aina välillä kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Siirrä simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan ja pidä lämpimänä. 

Lisää kattilaan 1 ruokalusikallinen voita ja kaksi kukkuraista ruokalusikallista creme fraichea sekä sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori. Sekoita ja laita lopuksi persiljasilppu kattilaan. Kaada liemi simpukoille. Nosta lautaselle spagettia ja sen päälle simpukoita ja lientä. Tarjoa välittömästi uunissa kuumennetun lämpimän patongin kera. Jos olet valkosipulin ystävä, voit korvata creme fraichen kotitekoisella valkosipulimajoneesilla. Creme fraiche –versio on maultaan kevyempi.


2 kommenttia:

Vägen till Stormskäret kirjoitti...

Voi että, nyt tekee mieli sinisimpukoita! Mieheni aina joskus niitä valmistaa, kun itse en niitä eläviä simpukoita raaski käsitellä. Säälittää niin kovin. ihana sinisimpukkamakumuisto meillä on Brysselistä. Iso höyryävä padallinen noita ihania äyriäisiä. Kun ravintolassa tarjoutuu tilaisuus simpukoiden syömiseen, valitsen aina niitä. Laskiaistiistai-illanterveisin Maija (myrskyluodolle.blogspot.com)

Tuplaespresso kirjoitti...

Brysselissä onkin tarjolla kaikenlaisia ihania tuoreita mereneläviä niin paljon että olen ihan kateellinen :)