lauantai 26. maaliskuuta 2016

Makrillia, munakoisoa ja jogurttikastiketta



Yksi pääsiäisruokamme on perinteisesti jokin kalaruoka, jollaiseksi tänä vuonna valikoitui paistettu makrilli, kun sattumalta huomasin kalatiskillä tuoreita kokonaisia makrilleja. Avainsana on *tuore* eli enintään muutama päivä sitten pyydetty kala. Vaikka Kalateollisuusyhdistys edelleen lienee sitä mieltä, että kalan tuoreudella, maulla ja syötävyydellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, erityisesti makrilli huomattavan rasvaisena kalana pehmenee nopeasti fileointi- ja paistokelvottomaksi, eikä makrillin makukaan parane jääkaapissa.

Makrilli on melko voimakasmakuinen kala, joten se vaatii makua lisukkeiltaankin. Lisäksi lautasella tulisi olla jotain hapokasta, joka taittaa kalan rasvaisuutta. Näiden parin pienen makrillin kanssa valmistin täytettyä munakoisoa sekä piparjuurella ja sitruunalla maustettua jogurttikastiketta.


Paistettu makrilli (kahdelle)

1 iso tai 2 pientä makrillia
oliiviöljyä
suolaa ja valkopippuria


Sivele fileet nahkapuoleltaan öljyllä ja ripottele niille hiukan merisuolaa ja valkopippuria. Kuumenna paistipannu erittäin kuumaksi. Laita filee pannulle nahkapuoli alaspäin. Makrillifileellä on taipumus salamannopeasti käpristyä rullalle pituussuunnassa, joten painele fileetä hetken aikaa paistinlastalla, kunnes se asettuu. Pienennä hieman lämpöä ja anna sen paistua kääntelemättä ja koskematta kunnes kalan väri on muuttunut lähes kokonaan vaaleaksi ja nahka on mukavan rapea. Käännä hetkeksi lihapuoli alaspäin, mausta siltäkin puolelta ja nosta tarjolle. Liikaa paistettu makrilli on kumimaista, joten mieluummin ali- kuin ylikypsennettynä.


Kylmä piparjuuri-sitruuna-jogurttikastike kalalle

250 g maustamatonta jogurttia
0,5 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 rkl hienoksi raastettua piparjuurta
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta

Valuta jogurtti kahvinsuodattimessa jotta siitä poistuu ylimääräinen neste. Kaada jäljelle jäänyt jogurtti pieneen kulhoon, lisää muut ainekset ja sekoita huolella. Anna kastikkeen maustua vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Täytetty munakoiso

1 munakoiso
suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
1 pieni sipuli
10 miniluumu- tai kirsikka- tai pisaratomaattia
4-5 herkkusientä
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
1 rkl modenan balsamiviinietikkaa
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa

Halkaise munakoiso ja leikkaa halkaisupintoihin viiltoja. Ripottele puolikkaille suolaa, mustapippuria sekä oliiviöljyä ja laita uuniin 180 asteeseen kypsymään puoleksi tunniksi.

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se öljyssä. Lisää pannulle paloitellut tomaatit ja herkkusienet sekä sitruunankuori ja kypsennä seosta kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Kaavi uunissa kypsyneiden munakoisojen sisus lusikalla (jätä puoli senttiä sisusta ettei kuori mene rikki) ja leikkaa se pieneksi. Lisää pannulle munakoiso, tomaattipyree, sokeri sekä balsamiviinietikka ja suurin osa lehtipersiljasta. Kypsennä seosta vielä 5-10 minuuttia ja lusikoi se takaisin koverrettuihin munakoisoihin. Kypsennä uunissa 180 asteessa vielä noin 30 minuuttia. Viimeistele lehtipersiljalla.


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Ihana kala-ateria. Makrillia en olekaan koskaan laittanut tällä tavalla, ainoastaan savustettuna olen maistanut.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuore makrilli onkin vähän harvinaisempi ilmestys kalatiskissä, mutta kannattaa kokeilla jos sellaisen sattuu löytämään :)