maanantai 7. maaliskuuta 2016

Viikuna-vuohenjuustogalette



Kerrankin onnistuin vastustamaan kiusausta ja jätin tekemättä suunnittelemani makean leipomuksen. Sen sijaan pyöräytin (semi)suolaisen piirakan, jollaisen kuvan muistelen nähneeni jossain joskus viime vuoden puolella. Viikuna ja vuohenjuusto ovat ihan parhaat yhdessä ja kaiken kanssa sopii ihanasti karamellisoitu sipuli, joten tein suolaisen murotaikinan ja täytin sen vuohenjuustolla, karamellisoidulla sipulilla ja viikunoilla. Tästä tuli hyvä välipalapiiras ja voileivän korvike.


Viikuna-vuohenjuustogalette

taikina
120g voita
100 g täysjyvävehnäjauhoa
100 g vehnäjauhoa
1 tl suolaa
2-3 rkl jääkylmää vettä
täyte
2 isoa sipulia
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl ruokokidesokeria
1 rkl hyvää balsamiviinietikkaa
1 tl kuivattua timjamia
1 dl vettä
suolaa maun mukaan
200 g vuohenjuustoa (ilman kittikuorta!)
8 viikunaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
viimeistelyyn
1 muna
1 rkl vettä

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja yhdistä keskenään jauhot sekä suola. Nypi voi ja jauhoseos tasaiseksi muruksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Tee taikinasta pallo, kääri se muoviin ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.

Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit. Kuumenna pannulla voi sekä oliiviöljy ja kuullota sipulit siinä. Lisää sokeri, balsamiviinietikka sekä timjami ja sekoittele hetken aikaa. Lisää vesi ja hauduta sipuleita matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes vesi on haihtunut ja sipulit mehevän pehmeitä. Hienonna vuohenjuusto haarukalla ja sekoita se hiukan jäähtyneiden sipuleiden joukkoon. Lisää suolaa maun mukaan.

Kauli taikinasta leivinpaperille mahdollisimman suuri pyöreä levy. Levitä taikinalevyn keskelle sipuli-vuohenjuustoseos siten, että taikinan reunoille jää 3-4 cm ilman täytettä. Pese viikunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Asettele viipaleet tasaisesti sipuli-vuohenjuustokerroksen päälle. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Taita taikinan reunat täytteen päälle.

Vatkaa keskenään muna ja vesi, ja voitele seoksella piirakkataikina. Kypsennä galette uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Ei kommentteja: